Холандия отново не пуска България в Шенген – отлага за 2013 г.

Холандия отново не пуска България в Шенген – отлага за 2013 г.
Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния, преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство.

Докладът на Европейската комисия за Румъния предстои да излезе в края на годината и според Холандия дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година.

Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи.

Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени.

Според Хага двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели.

Затова наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи в България и в Румъния трябва да продължи, съобщи БНР.

Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния.

Холандия продължава да обвързва заключенията в тях с темата „Шенген“ и смята, че обсъждането й трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния.

На това мнение са и други страни от Евросъюза, се казва в позицията на холандското правителство.

В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица.

Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането на България в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

#Холандия #България #Румъния #Шенген #София #Букурещ #Европейската комисия #Еврокомисия #Хага #Евросъюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »