Алерголог за ваксините: Психическата нагласа играе голяма роля

Алерголог за ваксините: Психическата нагласа играе голяма роля
A A+ A++ A

„За предпочитане е да имунизираме една голяма част от населението, защото ваксините нямат за цел да защитят само един човек, а да имат ефект на популационно ниво. Тоест цялото население да бъде имунизирано и извадено от този порочен кръг”, обяви алергологът проф. д-р Тодор Попов в ефира на „Събуди се”.

„Всяка една от ваксините възпроизвежда това, което вирусът би трябвало да произведе. В повечето случаи се касае за възпаление, което се опитваме да държим максимално ниско, за да не се получат странични прояви. Имам пациенти, които се оплакват от някои реакции, но те не са животозастрашаващи. Психическата нагласа играе голяма роля в случая. Идеята, че ще има нежелана реакция, определено води до предубеждение и очакване, че ще се случи нещо”, заяви той.

За него е логично след втората ваксинация да има по-изразен ефект от имунизацията. Тогава организмът започва да се съпротивлява на антигените и съответно възпалението е по-изразено. Проф. Попов смята, че при имунизацията срещу коронавирус няма нищо по-различно от другите ваксинации. Тези реакции са предвидени от експертите.

Относно мръсния въздух, алергологът обясни, че повишението на фините прахови частици води до раздразнение не само на белите дробове, но и на други органи.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »