Нинова настоява правителството да започне преговори за ваксината "Спутник V”

Нинова настоява правителството да започне преговори за ваксината "Спутник V”
A A+ A++ A

Настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник V”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

В декларация от името на парламентарната група тя обяви, че левицата ще внесе и такъв проект на решение, призовавайки да бъде спешно включено в програмата на работа на законодателния орган и разгледано преди разпускането му.

Нинова разкритикува провеждания от управляващите процес на масова ваксинация и призова за търсене на алтернатива с руската ваксина, по подобие на Унгария, Израел и Словения.

"Правителството на Борисов не се справи с нито една от последиците от кризата с COVID-19. Нито здравната, нито икономическата, нито социалната. Сега е наред процеса по доброволно ваксиниране и изпълнение на ваксинационния план. България е на едно от последните места в Европа и близо 2 месеца след началото на процеса, са направени около 135 хил. ваксини, а една пета от имунизираните са получили втора доза. Далеч по-добре стоят нещата в други европейски държави, където първенци са Дания, Италия, Испания, Словения. Много по-добре са и държавите около нас – Гърция, където ваксинираните са четирикратно повече", заяви Нинова.

Според нея с масовата ваксинация в страната управляващите са "зарязали националния ваксинационен план", пускайки свободно ваксините на "АстраЗенека", което предизвика опашки от желаещи. "Какво се оказа впоследствие – хаос и некомпетентност. Карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксините. Ако правителството работи така по този въпрос, 70% от населението ще бъде ваксинирано през 2040 г.", смята лидерът на БСП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"