Над 450 автрийски компании инвестирали в България

Над 450 автрийски компании инвестирали в България
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

България е стабилен и надежден партньор на чуждестранните инвеститори, демонстрира изключителна динамика на икономическото си развитие и от това австрийските компании печелят.

Това обявиха след срещата си президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, съобщиха от прессекретариата на президента.

Със срещата между двамата започна двудневното работно посещение на държавния глава в Австрия.

През последните години над 450 компании от Долна Австрия са развили дейност в България, от които 50 само през миналата година, заяви премиерът Ервин Прьол.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че сътрудничеството между България и Долна Австрия се разширява с всяка следваща година.

Австрия е вторият най-голям инвеститор в България след Холандия, а стокообменът през последните 10 години се е увеличил пет пъти.

Австрийските инвестиции в България са умни и добре направени, коментира още президентът.

Той допълни, че бизнесклиматът в страната се подобрява, и открои България като добър пример за успешно договаряне на европейските средства.

България е с втория най-нисък държавен дълг в Европейския съюз и тази година ще приключи с бюджетен дефицит под 1 процент, каза още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев и Ервин Прьол постигнаха договореност за задълбочаване на сътрудничеството между България и Долна Австрия за по-нататъшното развитие на Дунавското пространство.

В региона живеят над 100 млн. европейци и икономическият потенциал е огромен, подчерта премиерът на Долна Австрия.

През октомври т.г. България ще вземе участие в конференция на лидерите от Дунавския регион, на която ще бъде обсъдено сътрудничеството между страните от Дунавското пространство.

Форумът се организира от Работната общност „Дунавски страни“, председателствана от Долна Австрия.

През 2013 г. предстои да бъдат обсъдени и възможностите за разширяване на корабоплаването по Дунав във всички участъци на реката, както и взаимодействието между Черноморските и Дунавските пристанища.

Целта е транспортът по Дунав да се удвои през следващите години, посочи министър-председателят Ервин Прьол.

Според Росен Плевнелиев Дунавската стратегия не е само документ за подобряване на транспорта по реката, а е стратегия „за нашия общ дом“, който има огромен потенциал за развитие.

Допълнителни средства за подобряване на навигацията и на корабоплаването могат да бъдат инвестирани и чрез „Инструмента за свързване“ на ЕС, смята държавният глава.

Реализацията на важния и за двете страни проект „Горна Арда“ върви по график, стана ясно още след срещата.

Не по-късно от началото на 2014 г. всички необходими документи за старта на проекта ще бъдат напълно готови, като инвестицията ще възлезе на около 400 млн. евро.

Пред българския президент премиерът Прьол изрази благодарност за доброто сътрудничество на българската администрация.

В първия ден от посещението си в Австрия президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с федералния президент д-р Хайнц Фишер и с канцлера Вернер Файман.

Президентът посети Института за наука и технологии във Виена, а по-късно през деня ще вземе участие в дискусия на тема „Перспективи пред Европа – предизвикателства и шансове“.

Участие във форума, който ще се проведе в Представителството на ЕК в австрийската столица, ще вземат европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хаан и Евалд Новотни, гуверньор на Националната банка на Австрия.

#България #Австрия #Росен Плевнелиев #президент #д-р Ервин Прьол #Холандия #Европейския съюз #бизнес #Дунав #Дунавския регион #Дунавската стратегия #ЕС #Горна Арда #Вернер Файман #Европа #Йоханес Хаан #Евалд Новотни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »