Кунчев: Няма други вируси и грипове в момента

Кунчев: Няма други вируси и грипове в момента
A A+ A++ A

Аз съм убеден, че ентусиазмът от ваксинирането няма да се охлади. Колкото по-рано се ваксинират хората, толкова по-добре. Само така можем да постигнем колективен имунитет. Тази ваксинация ще продължи да бъде безплатна и доброволна. Като общество ще се отървем от вируса като му отнемем терена. Това става всеки ден с ваксинирането и преболедуването. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Навсякъде има дефицит на ваксини, каза Кунчев: „Една фирма като подписва нещо трябва да знае какво може да изпълни и какво не. Аз съм убеден, че ще се преодолее този стрес. В България нещата вървят добре. Постигнахме около 20 000 ваксинирани.“

Той беше категоричен, че са гарантирани вторите дози на всички ваксинирани. Доц. Кунев поясни, че се пазят ваксини специално за изборната администрация.

Доцентът заяви: „Всички ваксини защитават. Но никой само с една доза не може да твърди, че е защитен. Защитен е седмица, две след втората игла.“. Зелените коридори за ваксиниране зависят от доставката на ваксини. Не само АстраЗенека е съкратила доставки, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Очакваме да дойде и четвъртата ваксина, каза той. Според него избор ще има на един по-късен етап. Записването при личния лекар осигурява достъпа до ваксини.

По отношение на въвеждането на сертификати за ваксинация доц. Кунчев каза: „Това не е дискриминация. Това означава, че човек, който е изпълнил дълга си към обществото, ще може да минава по-бързо през кпп-та.“. Тези сертификати се издават след като се получи втората доза от ваксината. Те се удостоверяват чрез QR код. Според него най-добър вариант е ЕК да въведе единен документ, защото това би улеснило движението.

Ваксините не дават 100% гаранция, че няма да развиеш симптоми, но гарантират, че няма да изкараш вируса тежко, каза доц. Кунчев. Според него заведенията можеха да отворят по-рано, ако мерките се спазват.

Няма други вируси и грипове в момента, защото COVID е успял да завоюва терена.

#Кунчев #Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"