Акад. Христо Григоров: Важно е да се различават надеждните от множеството фалшиви новини за коронавируса

Акад. Христо Григоров: Важно е да се различават надеждните от множеството фалшиви новини за коронавируса
БЧК
A A+ A++ A

Вече повече от година COVID-19 е основна тема както за правителствата, така и за обикновените хора. Борбата продължава, а напоследък след появата на ваксините, въпросите около истинските и фалшивите новини стават все повече. Често хората се объркват и не смеят да вземат решение именно защото не са убедени в информацията, достигнала до тях. По тази и още много теми разговаряхме с председателя на БЧК акад. Христо Григоров.

 

Акад. Григоров, бяха ли подготвени структурите на БЧК за пандемия от мащаба на настоящата?

Въпреки че внезапният удар на пандемията беще неочакван за всички, Българският Червен кръст се адаптира изключително бързо. Още в самото начало стартирахме дейности в отговор на COVID-19 и обявихме Национална благотворителна кампания, като част от която продължаваме да реализираме редица активности в помощ на обществото с подкрепата на нашите партнори. Благодарение на тези дарения редица болници в цялата страна получиха ценна медицинска апаратура, предпазни и хигиенни средства.

Усилията на БЧК са непрестанни и към момента организацията е събрала 1 929 395 лв. финансови средства, както и материални дарения на стойност над 1 500 000 лв. в помощ на лечебните заведения у нас и медицинските екипи на първа линия.

Промени ли се нещо в организацията на работата на БЧК предвид COVID-19?

По време на цялата пандемияактивно комуникирахме със структурите на БЧК в страната и създадохме база данни с информация в реално време, за да остане дейността ни непрекъсната.

В отговор на мерките, въведени у нас, БЧК преустанови всички дейности с публичен характер. Изготвихме планове за незабавно подпомагане и продължаващи действия за дългосрочно подпомагане. Също така, постоянно обменяме информация с Министерството на здравеопазването, както и с партньори от държавни институции, и местни власти. В непрестанен контакт сме и с офисите на други международни организации в България. Оказваме и получаваме хуманитарна помощ от дружества на Червения кръст и Червения полумесец от други държави.

Присъединихме се към Глобалния апел на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец(МФЧК/ЧП) за борба с COVID-19. Като част от него в момента реализираме серия програми и активности, с които целим да достигнем до всеки нуждаещ се гражданин. Осъществяваме мащабната информационна кампания „Направи го за тези, които обичаш“.

Няма как да не спомена и възобновената работа на националния ни онлайн чат за психосоциална подкрепа и новооткрития контактен център с безплатна телефонна линия в град Пловдив – две дейности с ключова роля в цялостния ни план за подкрепа на обществото.

Нужно ли е обществото като цяло да обърне повече внимание на нещо конкретно, за да може България по-успешно да се бори с пандемията?

Вярваме в силата на знанието и от тази гледна точка смятаме, че е нужно всеки да търси надеждна информация и да бъде добре информиран. В общественото пространство в момента се разпространяват най-различни гледни точки и мнения и затова призоваваме гражданите да подбират своите източници. Все пак, от информацията, на която се доверяваме, зависят и решенията, които взимаме. А от тези наши решения зависи както нашето здраве, така и това на най-близките ни.

Нашето послание към гражданите е: Информирайте се! Само когато сме добре запознати с фактите, можем да вземем наистина обосновано решение.

Още четете на iNews.bg

#БЧК #коронавирус #covid-19 #ваксини #кампания #фалшиви новини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »