Тотю Младенов увери: Всички пенсии скачат догодина

Тотю Младенов увери: Всички пенсии скачат догодина
Младенов заяви, че повишението ще компенсира инфлацията от последните три години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социалният министър Тотю Младенов призова за още малко търпение във връзка с разчетите за очакваното увеличение на пенсиите от следващата година, като допълни, че изчисленията се правят.

Министърът заяви в Бургас, че през следващата година ще бъдат увеличени всички пенсии, а кога ще стане това, ще е ясно, щом са готови анализите на финансовото министерство и Националния осигурителен институт, предаде Дарик радио.

До края на месеца предстои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще бъдат разгледани всички параметри.

Младенов заяви, че повишението ще компенсира инфлацията от последните три години.

Министърът припомни, че предстои увеличение и на минималната работна заплата от януари 2013 г., която ще се вдигне от 290 на 310 лв.

„Искам да отбележа, че Тройната коалиция от 2005 до 2009 година увеличи минималната работна заплата общо с 80 лева при тройно по-голяма инфлация, отколкото тази за периода 2009-2013 г.“, посочи той.

„Още малко търпение и до края на септември ще станат ясни параметрите за бюджета за държавното и общественото осигуряване и бюджета на държавата“, увери министърът.

В неделя председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова каза, че пенсиите ще се вдигнат не по-рано от април 2013 г., а за този ход ще са необходими 800 млн. лв.

Ден по-късно финансовият министър Симеон Дянков опроверга нейното твърдение и заяви, че доходите на възрастните хора ще се увеличат още от началото на следващата година.

„Тъй като икономиката ни върви нагоре, никое министерство няма да понесе рестрикции във връзка с бюджет 2013“, обеща Дянков.

Планирано е увеличение на средствата за образование, здравеопазване и култура, уточни той.

#тройната коалиция #Министър на финансите #Симеон Дянков #председател на бюджетната комисия #Менда Стоянова #пенсии #министър на труда и социалната политика #Тотю Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"