Веселин Марешки пред Novinite.bg: Народът ни е смазан! Ще сключа личен договор с всеки гласоподавател, с неустойки!

Веселин Марешки пред Novinite.bg: Народът ни е смазан! Ще сключа личен договор с всеки гласоподавател, с неустойки!
A A+ A++ A

Борис БРЕСТОВИШКИ, Novinite.bg

Веселин Марешки е сред малкото хора, които първо се доказаха в бизнеса и натрупаха лично богатство и чак след това влязоха в политиката. При доста от политическите му опоненти пътят е обратният. Партия ВОЛЯ има реални шансове да присъства и в следващото Народно събрание. Структурите й по места вече са с доста повече опит и плановете за повече депутати са постижими, особено след коалициата с НФСБ. Веселин Марешки остава най-разпознаваемото лице на ВОЛЯ и посланията, които отправя, винаги имат силен отзвук. Варненецът бе атакуван с куп компромати, имаше съдебни неволи, но в крайна сметка съумя да удържи юздите и партията му се намира в стабилно състояние, поне според социологическите проучвания. Едно такова независимо допитване преди седмица прогнозира трето място на новосформираната Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ с около 12%. Какви са новите хоризонти, към които ВОЛЯ гледа, как смята Марешки да действа във вероятно все по- фрагментирания нов Парламент – отговорът дава лидерът в специално интервю за медията ни.

Novinite.bg стартира кампания, в която ще се свърже с  лидерите на политически партии и проекти, които ще се явят на парламентарния вот на 4 април, за да чуе техните мнения и позиции.

 - Г-н Марешки, имате ли съмнения, че ВОЛЯ ще съумее да попадне и в следващия, 45-и парламент?

- Нямам никакви съмнения. Убеден съм, че ВОЛЯ ще бъде част от следващия парламент. Въпросът е с кого ще можем да си партнираме, за да изпълним най-важните ни ангажименти пред българските граждани – а именно безплатни лекарства за ученици и пенсионери, достъп на всеки българин до справедливи цени на горивата - чрез осъществяване на проекта за държавна верига бензиностанции. Това са основните ни управленски мерки, с които ще се заемем веднага, ако сме в следващото правителство. Те ще бъдат и нашето условие, за да влезем в управленска коалиция.

- Рядко се среща политик, който преди да гради кариера в тази сфера е бил успешен бизнесмен. Как си обяснявате този феномен?

- Аз не знам друг в 44-то народно събрание, който да е имал мащабен бизнес. Ще дам само един красноречив пример – за целия преход моето семейство е внесло два милиарда лева данъци. В момента в нашите фирми работят около четири хиляди човека. Това са четири хиляди семейства, които се изхранват, плащат данъци, пазаруват, благодарение на бизнеса, който съм изградил. Вие казвате, че това е феномен. Може и да е така. За мен е воля, цели, мотивация, патриотизъм. Фирмите ни са в България, данъците – в НАП. Къде са на другите политици? И още нещо – за мен влизането в политиката не е кариера, а кауза. Народът ни е беден, отчаян, смазан. Това не ми харесва. Искам да го променя. В бизнеса правя много за хората, но чрез инструментите на политиката може да се случат още повече добри неща за всеки българин.

- С какво от постигнатото от вас и народните представители на ВОЛЯ се гордеете  и какво не успяхте да прокарате в парламента?

- На първо място показахме, че може да има и други депутати- неоцапани в корупционни схеми, далавери, шуробаджанащина. Показахме, че работим с много по-бързи темпове от тези, с които старите политици са свикнали. Доказахме, че всичките ни идеи са прагматични и в интерес на хората. Осветявахме лобистки опити, критикувахме некачествени закони, подкрепяхме добрите неща – най-вече мерки, които повишават доходите на българите. Не на последно място - не допуснахме през лятото на миналата година България да бъде тласната в хаос и размирици и то по време на такава тежка пандемия. Не допуснахме да има второ служебно правителство на Радев. Това щеше да е катастрофа. Прокарахме идеята за държавна верига бензиностанции, но, както виждате, тя замря. Затова трябва да сме в следващото управление, за да я осъществим. И то както трябва.

- Решено ли е вече кои ще са водачите ви на листи по места и на какво ще заложи вашата формация в предизборната кампания?

- До дни ще ги обявим водачите, аи целите листи. Важен е принципът на подбор на нашите водачи – уважавани личности, доказани експерти. Ние търсим хора, които да вършат работа, а не постове за партийци. Това също отличава ВОЛЯ от всички останали.

- Варна ли е бастионът, на който ще разчитате или ВОЛЯ вече е с позиции и в провинцията?

Много хубаво, че разделяте страната на Варна и провинция. Това в рамките на шегата. Варна е родният ми град, там отворих първата аптека преди 30 години, а преди пет –първата бензиностанция. Хората ме познават добре. Разбира се, че там разчитаме на силна подкрепа. Но и в цялата страна ще имаме такава. Ако хората искат да живеят по-добре, по-богато, ще изберат политици като нас от ВОЛЯ, които сме се доказали в реалния живот. Затова ще сключа личен договор с всеки, който желае, ще поема личен ангажимент като политик и бизнесмен. Дори ще има неустойка, ако не изпълня обещанието си. Мисля, че така е почтено спрямо избирателите. Договорът с Марешки ще е новината на тези избори. За първи път избирателите ще имат инструмент да търсят отговорност от политик за неговите обещания. Никой друг не се престрашава да го направи, защото са свикнали да обещават и да не изпълняват като не носят и никаква отговорност.

- С голяма преднина ВОЛЯ е партията, която е „най-красива и радваща очите“. Причината е, че не се страхувате да налагате млади жени в политиката и то на високи постове. И занапред ли ще бъде така или тази тенденция ще претърпи ревизия?

- Благодаря за тази оценка. Парламентарната група на ВОЛЯ беше с най-висок процент жени. Те работиха много по теми, свързани с жените, майчинството, децата. Това ги вълнува приоритетно и е естествено. Грижата за семейството е грижа за държавата. Умните жени в политиката са богатство за държавното управление. ВОЛЯ го доказа в опозиция, ще го докаже и в правителството, ако народът ни даде шанс.

- Вашите аптеки и бензиностанции се радват на интерес заради ценовата разлика с конкурентите. Могат ли доволните клиенти да се преобразуват в гласоподаватели на ВОЛЯ?

- Три милиона българи всеки месец влизат в нашите обекти. Това са по сто хиляди на ден. Всички те са ме оценили като бизнесмен, след като избират нашите аптеки и бензиностанции. Знаят добре колко си спестяват за семейния бюджет. Ако искат да направя още много добрини, за да живеят много по-добре, ще ме подкрепят и като политик.

- Какво е мнението ви за новосформираните партии и коалиции, нароили се след протестите у нас?

- Не им обръщам внимание. Стари муцуни с нови дрехи, стари зависимости, прикрити зад лъжлива загриженост за народа. Веднъж вече са гонени от властта. С какви очи излизат отново да я искат?! Дано народът внимава да не го излъжат пак.

- Често казвате, че големите родолюбци от минали времена не са питали какво ще получат, а са давали за университети, библиотеки, храмове – за бъдещето на България. Влизате ли в тяхната „кожа“ и могат ли вашите дела да се помнят както техните?

- Прекланям се пред делото на нашите герои и родолюбци. Винаги съм се стремил да се доближа поне малко до идеализма им, до техния чутовен патриотизъм и саможертва. Навремето идеалът е бил свободна България, изграждали са я от нищото, пазили са културата и духа ни като светиня. В наше време героизмът е да опазим всичко това за поколенията, защото набезите, опитите да бъде плячкосано и унищожено са очевидни. Ако мога да дам своя дан в това патриотично дело - ще бъда щастлив!

- Какво е посланието ви към хората, които отказват да гласуват?

- Разбирам ги. Всичко, което старите партии правиха през годините, целеше да отврати хората от политиката, от изборите. Но това не може да продължава. Който иска промяна за добро в живота си, нека излезе и да промени вота си – да даде шанс на нас. Гласувайте ни задачи! Ще ги изпълним!

Позоваването на първоизточника на материала с линк - Novinite.bg, е задължително!

#Веселин Марешки #интервю #воля #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »