Трудно за осмисляне, но факт: Над 7000 работници са загинали в Катар около подготовката за Мондиал 2022

Трудно за осмисляне, но факт: Над 7000 работници са загинали в Катар около подготовката за Мондиал 2022
A A+ A++ A

Над 7000 работници мигранти от Индия, Пакистан Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар, откакто страната спечели домакинството на Мондиал 2022 преди точно десет години, разкрива в свое проучване елитният английски вестник The Guardian.

Констатациите, събрани от правителствени източници, означават, че средно 12 работници мигранти от споменатите пет южноазиатски нации са умирали всяка седмица от декември 2010 година, когато улиците на Доха бяха изпълнени с екзалтирани фенове, които празнуваха победата на Катар при избора на домакин на световните финали през 2022.

Общият брой на загиналите всъщност е доста по висок, тъй като в посочените данни не са включени смъртните случаи от редица други държави, които също изпращат работници в Катар, като Филипините и Кения. Регистрираните смъртни случаи от последните месеци на 2020 година, също не са включени, уточняват от The Guardian.

През последните десет години Катар започна безпрецедентна строителна програма, която до голяма степен бе подготовка за предстоящия футболен турнир през следващата година. В допълнение към седемте нови стадиона, към този момент са завършени или са в ход десетки големи проекти, включително ново летище, пътища, системи за обществен транспорт, хотели и цял нов град, който ще бъде домакин на финалния двубой от турнира.

Въпреки че смъртните случаи не са категоризирани по професия или място на работа, твърди се, че много от тези работници, загубили живота си в Катар, са били назначение по всички тези инфраструктурни проекти, казва Ник Макгиън, директор на групата FairSquare Projects, която се занимава със защитата на трудови правоотношения в Залива.

„Много голяма част от работниците мигранти, починали в Катар от 2011 година насам, са в страната само и единствено, защото Катар спечели правото да бъде домакин на Световното първенство”, заключва той.

#Катар #Мондиал 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай