Учени: Първият смъртен случай с Covid-19 в Европа не е бил във Франция

Учени: Първият смъртен случай с Covid-19 в Европа не е бил във Франция
A A+ A++ A

Първият смъртен случай с Covid-19 в Европа е бил в Сърбия, а не във Франция, твърдят учени от западната ни съседка, цитирани от Ройтерс. Това е станало десет дни преди официално регистрирания като първи летален изход в следствие на вируса - 15 февруари 2020 г. в болница в Париж. Нови разкрития обаче показват, че мъж с подобна на Covid симптоматика е бил приет и починал в лечебно заведение в сръбската столица.

По данни на сръбските учени 56-годишен строителен работник от Белград, който не е пътувал в чужбина, е бил приет в болница на 5 февруари миналата година. Симпотмите му били висока температура, кашлица и затруднено дишане. Починал е часове след като е приет в болница, а аутопсията показала пневмония.  Месеци по-късно учени от Института за Съдебна медицина в Белград открили доказателства, че причина за леталния изход е Covid-19.

Франция съобщи за първия случай на заразяване с вируса в Европа на 24 януари миналата година, а първият смъртен случай на Стария континент е на 15 февруари, когато в Парижката болница "Биша" почина 80-годишен турист от Китай.

След серия отлагания Украйна най-сетне получи първите си дози ваксини и обяви, че ще започне поставянето възможно най-скоро. За 40-милионната страна са осигурени 500 хиляди дози от ваксината на "Оксфорд/АстраЗенека". Те са част от договорените общо 17 милиона на този производител и "Новавакс".

Според имунизационния план на страната - първият етап включва ваксинацията на близо 370 хиляди души, разпределени в приоритетни групи. Ваксинацията с руската ваксина "Спутник V" вече започна в началото на месеца в източните райони, контролирани от прокремълски сепаратисти, съобщава Ройтерс.

А Унгария - след като стана първата страна от Европейския съюз, в която се използва руската ваксина "Спутник V", ще стане и първата, която ще имунизира с препарата на китайската компания "Синовак".

Очаква се имунизацията да започне утре. Будапеща обяви, че е договорила доставката на 5 милиона дози. Препаратите все още не са одобрени за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"