Ангелов призна: Имаме организационни проблеми с ваксинацията

Ангелов призна: Имаме организационни проблеми с ваксинацията
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов посетиха хасковското село Малево, за да проверят как протича ваксинацията.

Пред журналистите министър-председателят заяви, че се надява на 1 март, както по-рано бе поет ангажимент, ресторантите да могат да отворят отново.

Ние никого не задължаваме да ходи на ресторант, разчитаме, че хората са информирани и могат да вземат решения, коментира Борисов.

В село Малево беше отворен мобилен пункт за ваксинация срещу Covid-19.

По проблема с недостигащите ваксини за личните лекари  проф. Ангелов каза, че се водят разговори с централата на AstraZeneca, за да бъде изтеглена по-рано доставката на нови количества от ваксината. Министър-председателят съобщи, че има готовност да бъде изпратен самолет за по-бързата доставка. До края на седмицата се очакват още количества ваксини от другите производители.

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че мобилните екипи са планирани отдавна:

"Хората нямат на практика постоянен достъп до болници и ще се опитаме да компенсираме тези нужди навсякъде в страната. Изключително съм доволен, че върви ваксинацията с темпове, които на нас ни харесват".

Но призна:

"Имаме организационни проблеми. Докато започне процесът да протича по най-гладкия възможен начин, със сигурност ще има такъв тип логистични затруднения".

Всички ваксини, които се поставят у нас, са с висока ефективност, обясни министър-председателят Бойко Борисов:

"Най-доброто, което се произвежда в света, договорено от Европейската комисия".

Борисов посочи, че вицепремиерът Томислав Дончев ще участва в изборите като водач на габровската листа на ГЕРБ и по тази причина правителството е определило вицепремиерът Марияна Николова да отговоря за провеждането на изборите.

Борисов каза още, че на по-късен етап ще се решава дали някой друг ще изпълнява премиерските функции в случай, че той самият излезе в отпуск за изборите.

Няма хаос около организацията с ваксинацията, заяви от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

„По въпроса на личните лекари - да, имаме проблем с осигуряването на достатъчно количество ваксини от заявените от личните лекари, но пак да повторя: ние сме готови за начало на масовата ваксинация в началото на месец март, тоест от 3 и 4 март нататък. Стартираме седмица до 10 дни по-рано. Нормално е да има такъв тип неудовлетворени количества, които не могат да бъдат доставени, но темпът, с който ние продължаваме, за мен е абсолютно удовлетворяващ“.

 

Правителството води преговори ваксините, предназначени за страната ни, да бъдат доставяни със самолет за сметка на държавата, обяви премиерът Борисов, който преди това посети предприятието „Неохим“ в Димитровград.

По думите му доставките със самолет ще намалят времето за транспорт поне с 2 дни.

Премиерът подчерта още, че единственият шанс да се спре надигането на вълната от новозаразени са ваксините. 

 

Има добра организация по масовата имунизация, каза той и подчерта: „Както виждате, перфектна организация. В тоя ред на мисли, понеже сме в този край между Кърджали и Хасково – границата, българите за тези десетина години изживяхме 3 кризи. И трите ги управлявах заедно с моите колеги по възможно най-добрия начин. Ние управляваме по най-добрия начин пандемията, това е безспорно и всички колеги го отчитат вече – с възможно най-либералните мерки, много дисциплинирано население и с перфектни доктори, медицински сестри, лаборанти, включително и Спешната помощ. Така че и в момента ние се справяме най-добре от всички и с тази ужасна пандемия“.

От своя страна Костадин Ангелов посочи: „България ще се справи през тази година и ако темпът се запази, може би, до края на лятото ние ще излезем изцяло с постигането на т.нар. колективен имунитет“.

#Борисов #Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите