Подпомогнати са първите 193 деца със средства от осемнадесетото издание на „Българската Коледа”

Подпомогнати са първите 193 деца със средства от осемнадесетото издание на „Българската Коледа”
Президентство на Република България
A A+ A++ A

Подпомогнати са първите 193 деца със средства от „Българската Коледа”, кампания 2020/2021г. след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията към благотворителната инициатива. Общата стойност на направените дарения е в размер на 403 028, 72 лв.

На 45 деца с ендокринологични и нефрологични заболявания е осигурена медикаментозна терапия. Подкрепа получиха 124 деца с тежки хронични заболявания за провеждане на допълнителна специализирана рехабилитация, както следва: 57 деца с водеща диагноза Детска церебрална парализа; 10 деца с диагнози Епилепсия или Хидроцефалия; 35 деца с диагноза Аутизъм; 4 деца с диагноза Родови травми; 6 деца с разстройство в развитието на двигателните функции; 12 деца с вродени аномалии и увреждания.

Подпомогнати са 16 деца с вродена глухота, състояние след кохлеарна имплантация – за осъществяване на слухово-речева рехабилитацияЗа закупуване на медицински изделия и помощни средства са подпомогнати осем деца.

От началото на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива, което започна на 1 декември 2020 годинаса постъпили 207 заявления за подпомагане на деца, които страдат от различни заболявания и се нуждаят от финансова подкрепа за осъществяване на медикаментозно лечение, рехабилитация, както и за осигуряване на медицински изделия или помощни средства. Неясни искания, липса на актуални медицински документи за здравословното състояние на съответното дете и необходимост от прецизиране на исканията и потребностите са причината към този момент част от молбите да не бъдат удовлетворени.

Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно.  На сайта на благотворителната инициатива www.bgkoleda.bg  са публикувани условията и реда за кандидатстване за подпомагане. Всеки родител, чието дете се нуждае от подкрепа за лечение или рехабилитация, може да попълни необходимите документи и да ги изпрати на посочения адрес.

Условията и редът за организирането и провеждането на инициативата са регламентирани с Правилата за набиране и разпределение на средства, събрани от благотворителната инициатива - https://www.bgkoleda.bg/pravila

Набраната сума се разпределя изцяло, без да се удържат от нея разноски и каквито и да било други разходи, свързани с инициативата.

Целогодишно могат да бъдат правени и дарения за благотворителната инициатива. Възможните начини за подкрепа на каузата „Българската Коледа“ са чрез:

· Изпращане на дарителски съобщения (SMS) или гласови обаждания чрез съответния български оператор – А1, Теленор и Виваком, на номера 09001117 и 1117;

· Банков превод към дарителската банкова сметка на инициативата;

Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка. 

· ПОС терминала на сайта на кампаниятаwww.bgkoleda.bg;

· ePay.bg и UPay.

За всяко направено дарение се подписва договор за дарение с БНТ (титуляр на дарителската банкова сметка) и на дарителя се издава сертификатhttps://www.bgkoleda.bg/dogovor-za-darenie.html 

#Българската Коледа #деца #лечение #подпомагане #дарения #кампания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »