Ангелов: Само тук се създава напрежение за ефикасността на даден тип ваксина

Ангелов: Само тук се създава напрежение за ефикасността на даден тип ваксина
A A+ A++ A

Увеличение на болните има в цялата страна, има и увеличаване на броя на хоспитализираните. Няма обаче натиск върху системата, както беше през октомври и ноември. Това заяви здравният министър, който преди минути откри нова лаборатория за PCR тестове в болницата в Разлог. 

"Хубавото е, че ваксинациите вече вървят невъзвратимо - създадена е цялата логистика, ваксините са разпределени по РЗИ-тата. Разбираме, че има необходист от мобилни екипи в труднодостъпните населени места. Създали сме такава организация, която ще бъде изпратена на кметовете на малки общини. Кметовете и Министерството на здравеопазването ще се организират там, където не може да отиде личен лекар, да бъде изпратен мобилен екип. Също така, кметовете ще могат да разчитат на коли от полицията, с които да бъдат доставени ваксините до тях, за да може да улесним максимално логистиката", обясни здравният министър. Той допълни, че е имало презапасяване с ваксини за сметка на някои от по-големите райони. По-рано днес са били пренасочени определени количества, за да може всички лекари да получат ваксина. 

Министър Ангелов бе категоричен, че избор на ваксина ще има, но правилното решение могат да вземат само лекарите. 

"Избор ще има, когато всички доставчици започнат редовни доставки и да спазват датите за доставки. Аз съм лекар и не мога да си представя, че един пациент, който не може обективно да интерпретира всички медицински данни, описани в характеристиките на продуктите, може да вземе сам правилно решение. Затова вярвайте на лекарите. Този разговор за най-добрата ваксина върви само в България. Само тук се създава напрежение за ефикасността на даден тип ваксина. Има държави, които изградиха ваксинационните си стратегии само върху РНК-ваксини или аденовирусни такива", поясни той. И благодари на всички, които са повярвали в науката. 

Предстои организация и на спешните центрове, където трябва да бъдат разкрити имунизационни кабинети.

Очаква се България да получи достатъчни количества от всички одобрени ваксини за ваксинацията на 3 милиона души. 

#Ангелов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"