Пандемията в развитие: Локдауна и ваксинацията дават резултат в Израел и Великобритания

Пандемията в развитие: Локдауна и ваксинацията дават резултат в Израел и Великобритания
A A+ A++ A

Пандемията ще приключи през 2022 година. Това заяви регионалният директор на Световната здравна организация за Европа. Според Ханс Клуге и тази година коронавирусът ще доминира в дневния ред на обществото, но ще бъде по-управляем.

По думите му най-лошото вече е минало, защото и лекари, и учени разполагат с информация.

Ханс Клуге обаче предупреди, че гаранции как ще се развие пандемията не могат да бъдат дадени. Един от основните фактори за справянето с нея е ваксинирането, допълни регионалният директор на СЗО, цитиран от БНТ.

Поетапно започва облекчаване на мерките във Великобритания, учениците се връщат в клас в Германия, Испания започва масово тестване на учители. В Гърция започват подготовка за летния туристически сезон - в страната ще се влиза с ваксинационен паспорт или отрицателен PCR.

Приемът в болница намалява значително до четвъртата седмица след първата доза ваксини срещу коронавирус на компаниите Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, съобщи британската новинарска агенция PA Media, цитирайки резултати от проучване.

Спадът на хоспитализациите в Шотландия се изчислява съответно с до 85% и до 94% за двете ваксини.

Изследването е проведено от учени от Университета в Единбург, Университета Стратклайд и Шотландския съвет за обществено здраве.

"Тези резултати са много обнадеждаващи и ни дадоха страхотни причини да бъдем оптимисти за бъдещето. Сега имаме национални доказателства - в цяла държава - че ваксинацията осигурява защита срещу хоспитализации заради Covid-19", каза Азиз Шейх, водещ изследовател на проучването и директор на Института Usher към Университета на Единбург.

"Третият локдаун в Израел има ефект. Това затваряне засили страничните ефекти от пандемията. То остави много хора в самота и измъчени от безпокойство". Това обясни кореспондентката на БНР Весела Райчинова.

В САЩ се очаква броят на починалите вследствие на коронавируса днес да премине прага от 500 000 души. Американският президент Джо Байдън ще почете паметта на тези хора с церемония със запалени свещи и минута мълчание в Белия дом, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Това става малко повече от година след като в страната беше потвърден първият смъртен случай в резултат на новия вирус.

Белият дом съобщи, че Байдън ще направи изявление привечер в памет на сънародниците си, изгубили живота си. На церемонията ще присъстват също първата дама Джил Байдън, както и вицепрезидентката Камала Харис и съпругът ѝ Дъг Емхоф.

Първото събитие, в което Байдън участва, пристигайки във Вашингтон за встъпването си в длъжност преди месец, бе възпоменателна церемония за жертвите на Covid-19, припомня АП. 

Тя коментира съмненията за недостиг на ваксини, като категорично отрече да има такава опасност:

"Не мисля, че ще има недостиг на ваксини в Израел, но трябва кампания по ваксинация, много хора са разколебани".

Схемата "Светофар" на израелското министерство на здравеопазването, по която се работи, е свързана с районите, включително и с училищата, обясни Райчинова и уточни:  

"В Израел има начини, по които човек може да се представи, когато влиза в обект, като има разграничения. Зелен район - със зелена карта. Лилавият район е за хората, които могат да влизат и без да са ваксинирани - улични магазини, пазари, музеи и библиотеки".  

Големи опашки за ваксиниране се извиха в Калифорния. На места редиците от желаещи да получат защита срещу коронавируса се точеха по две пресечки. Опашките се образуваха, въпреки че ваксинация се правеше само на хора над 65-годишна възраст. 

Една от големите частни компании за здравно осигуряване обяви, че са получили по-голям брой ваксини и до вторник включителни ще ваксинират свободно всеки желаещ възрастен човек. Броят на кандидатите се оказа толкова голям, че се наложи дълго чакане на опашка.

"Гледах онлайн и навсякъде е напълно резервирано в цяла Калифорния. Затова смятам, че този вариант е добър. Чакам от 9 сутринта или малко по-рано", заяви една от желаещите да си постави ваксина Джанис Люис.

"Знаем, че възрастните са най-заплашени от компликации от Ковид-19 и искаме да ваксинираме възможно най-много от тях. Решихме, че този вариант, с клиника в която желаещите да се явят, е най-подходящ", посочи Люкджон Дей, лекар в болница в Сан Франциско.

Турция задмина всички страни членки на ЕС по брой на поставените ваксини срещу коронавируса, съобщава турската частна телевизия НТВ.

В световен мащаб ваксинирани са 2,63 на сто души население. Първата ваксинация в света започна на 13 декември, като за изминалите 75 дни са ваксинирани около 200 милиона души.
 
В Турция имунизацията започна на 14 януари и досега са поставени 6,5 милиона ваксини на 7,75 процента от населението.

За 40 дни ваксинация страната се е наредила на седмо място в света по брой на извършените ваксинации и е изпреварила по този показател всички държави членки на ЕС.

По дял на ваксинираните спрямо населението Турция е изпреварена единствено от Малта и Дания сред страните, членуващи в ЕС. Докато в Турция са ваксинирани 7,75 на сто души, в Малта техният дял е 12,3 на сто, а в Дания - 7,9 на сто.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел иска разработването на план за постепенното вдигане на ограниченията в страната заради коронавируса, което да е обвързано със засилено тестване. Тя е изразила това желание на среща с ръководството на своята Християндемократическа партия (ХДС), казаха двама участници в срещата, цитирани от Ройтерс.

Според Меркел отварянето на част от обществото трябва да стане на три етапа. Първо увеличаване на максималния брой лични контакти, последвано от отварянето на училищата и техникумите и накрая на спортните прояви, ресторантите и културните обекти.

Тя обаче е подчертала, че стъпките за вдигане на ограниченията не трябва да водят до поредно нарастване на броя на заразените от новите варианти на вируса. Утре Хелге Браун, началник на канцеларията на Меркел, ще събере работна група, която да предложи концепция на федералното правителство за срещата с премиерите на провинциите, нарочена за март, казаха източниците.

Не срещата на ръководството на ХДС здравният министър Йенс Шпан е казал, че иска да започне ваксинация на практикуващите семейни лекари, в случай че седмично бъдат доставяни от три до пет милиона дози. Заради проблеми с производството и отлагане на доставки имунизационната кампания в Германия върви бавно. До вчера едва 3,3 милиона жители на страната са получили поне една доза, което съставлява 4 процента от населението.

В Германия действат засилени ограничения срещу разпространяването на коронавируса, което ще продължи до 7 март. Но днес бяха отворени наново началните училища и детските градини в 10 германски града, а следващата седмица се предвижда да заработят фризьорските салони.

През последната седмица броят на новозаразените за денонощие в страната е без промяна. На база седмица новите случаи са 60 на 100 хиляди души население. Днес бе обявено, че през изминалите 24 часа има 4369 нови случая и 62-ма починали с диагноза COVID-19.

Остров Занзибар, който е част от източноафриканската държава Танзания, изведнъж се превърна в любима туристическа дестинация. Нататък се отправят и все повече българи. Но COVID-19 явно настъпва и там.

Директни чартърни полети отлитат от София за острова, а туроператори дори поискаха откриване на изборна секция там, тъй като стотици българи вече имат резервиран полет за началото на април, когато ще се проведат парламентарните избори.

Причината: за влизане в страната дори не се изисква негативен PCR-тест. Още миналата пролет властите отказаха да съобщават официална статистика за болните и починалите от Ковид-19. Така туристите остават с впечатлението, че в Танзания коронавирус няма.

Но излиза обаче, че COVID-19 настъпва и там.

Вицепрезидентът на танзанийския автономен регион Занзибар, обхващащ едноименния архипелаг в Индийския океан, е починал миналата сряда, съобщава BBC. Официално причина за смъртта на Маалим Сейф Шариф Хамад не е обявена, но вестта за кончината идва три седмици след като неговата партия съобщи, че той се е заразил с коронавирус. Хамад беше най-известният танзанийски политик, който официално заяви, че е инфектиран с COVID-19.

Президентът на Танзания Джон Магуфули дълго време отричаше опасността от новия вирус и твърдеше, че той може д бъде победен с билки. Смъртта на Хамад, който беше изключително популярен сред населението на страната и лидер на една от опозиционните партии, обаче накара Магуфули да направи в неделя изявление, в което признава, че Танзания има проблем с разпространението на COVID-19.

Президентът популист призова жителите на източноафриканската страна да вземат предпазни мерки и дори да носят маски, но само местно производство.

Миналата седмица почина и началникът на президентската канцелария Джон Киджази, но причината за смъртта му не бе оповестена. На погребението му в петък президентът призова населението да участва в тридневни молитви, за да бъде победена "респираторна болест", заплашваща страната. Той увери, че в страната няма да бъде въвеждан никакъв локдаун, и призова:

"Нека да продължим да поставяме Бог на първо място и да взимаме мерки".

Танзания не е оповестявала броя на случаите на коронавирус от април м.г., след като президентът обяви, че COVID-19 е бил победен. Според официалните данни заразените с коронавирус продължават да са само 509, но жители съобщават, че много хора са се разболели, а болниците регистрират нарастване на броя на пациенти с "пневмония".

В болница с изпочупени прозорци в Прешов, в бедната източна част на Словакия, отец Мартин помага на претоварения медицинския персонал да се бори с COVID-19, в държава, регистрирала най-висок процент смъртни случаи в света, разказва Франс прес.

Облечен в пълен защитен гащеризон с името му, надраскано с червен маркер, свещеникът помага в придвижването, храненето и миенето на пациентите. Той се моли с тях и отвреме на време се опитва да ги разсмее.

32-годишният отец Мартин Мискуф е един от десетките католически свещеници, които през януари доброволно се явиха, за да помагат на медиците в особено силно засегнати от пандемията райони в Източна Словакия.

"Те озаряват дните ни", заявява 66-годишната Ева, между две вдишвания на кислород, който поема от респиратор.

В коридора на тази болница с олющена боя лежи тяло, увито в олекотено изолиращо одеало, използвано от спасителните служби.

Тази държава от ЕС с 5,4 милиона население понастоящем регистрира 24 смъртни случаи от КОВИД-19 на 100 000 души през последните 14 дни. Най-големият процент в света, преди Португалия (22) и Чешката република (18), по изчисления на АФП.

Общо, 3900 ковид пациенти в момента са в болница, докато общият брой на починалите е 6350.

През тези 8 часа работа всеки ден отец Мартин непрекъснато вижда смъртта, но за човек, който вярва във възкресението, това не е краят на пътуването.

"Трудно е да виждаш как умират хора, но това е и насърчение за моята вяра", казва той за АФП. "За мен тези хора са и човешки души, които Господ очаква".
"Чувстваме се по-полезни"

Тъй като църквите са затворени, през януари 77 католически свещеници се явиха доброволно, за да помагат в болниците в източната част на страната, беден регион, където БВП на глава от населението е три пъти по-малък от този в столицата Братислава.

"Заради карантината, нямахме никакъв пряк контакт с хората и затова се чувствахме безполезни", обяснява отец Йозеф Кмец. Днес този личен секретар на местния архиепископ участва в регистрирането в център за ваксиниране, който е в съседство.

"Инициативата се роди в нашата Фейсбук група в началото на януари и бързо се разпространи в целия регион", разказва той.

"Тук се чувстваме по-полезни", споделя той. "Нашите свещеници се опитват да облекчат медицинския персонал, който няма време да говори с пациентите. Те ги успокояват. А медицинският персонал псува по-малко в присъствието на религиозни лица", отбелязва той.

За Ленка Молчаньова, лекарка, която работи в центъра за ваксиниране, свещениците са "истинска благословия". "Някои от пациентите ни се обръщат към свещениците за някаква психологическа помощ, за да говорят за проблемите си. Понякога за тях това е като изповед", отбелязва тя. "Те са нашите ангели", коментира старшата медицинска сестра Моника Кумерова.

37-годишната Даниела Семенчикова, майка на четири деца, се заразила с коронавируса в местната болница, където отишла, защото дъщеря й си счупила ръката.
"Благодарение на тези мили млади хора дните минават по-бързо", смята тя. "Свещениците повдигат духа ни, помагат ни в духовен план, молят се с нас и ни предлагат свето причастие".

Те запазват чувството си за хумор, въпреки трагичните обстоятелства.

Отец Мартин се усмихва, спомняйки как възрастна дама му казала, че ѝ е писнало да пие вода и поискала чаша ром.

"Казах й, че тук не сервираме ром, но вместо това й предложих "вино". Тя без проблем гаврътна чаша вода, вярвайки, че съм й дал вино.Това беше благородна лъжа", спомня си младият свещеник.

Ваксинацията срещу COVID-19 вече е причинила "грандиозно" въздействие в Шотландия чрез драстично намаляване на хоспитализациите от това заболяване, според предварителните данни от имунизационната кампания в страната.

Изследването, което все още не е рецензирано, е изготвено от експерти от пет университета (Единбург, Стратклайд, Абърдийн, Глазгоу и Сейнт Андрюс) и обществената здравна организация Public Health Scotland. Те събраха информация за ваксинациите в центровете за първична помощ, прием в болница, смъртни случаи и лабораторни резултати.

Проучването е направено между 8 декември и 15 февруари, когато в Шотландия са били приложени 1,14 милиона ваксини, за да достигнат 21% от населението на страната с първа доза, според Public Health Scotland.

Шотландия, подобно на останалата част от Обединеното кралство, взе решение да удължи интервала между приложението на две дози до 12 седмици, за да инжектира първата доза на възможно най-много хора. И изглежда, че стратегията се оказа много ефективна.

След сравняване на хоспитализациите сред тези, които са получили тази първа доза с тези, които все още не са получили инжекция, изследователите установяват, че между четири и шест седмици след получаване на началната доза и двете ваксини значително намаляват хоспитализациите.

В случая с ваксината Pfizer / BioNTech намалението е с 85%, докато това на AstraZeneca/Oxford - с 94%. По същия начин ваксинацията е свързана с 81% намаляване на риска от постъпване в болница през четвъртата седмица за хора на възраст над 80 години, една от най-рисковите групи поради възрастта.

„Тези резултати са много обнадеждаващи и ни дадоха страхотна причина да бъдем оптимисти за бъдещето“, защото двете ваксини действат „грандиозно“, подчерта за Sky News Азиз Шейх, директор на Института „Ашър“ в Университета в Единбург и водещ на проучването.

„Сега имаме национални доказателства в цялата страна, че ваксинацията осигурява защита срещу хоспитализации от COVID-19. Необходимо е да се ускори инжектирането на първата доза в световен мащаб, за да се преодолее това ужасно заболяване“, добави той.

#коронавирус #пандемия #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »