Ричард Алибегов: Да отворим е скъпо начинание, ново затваряне ще е пагубно

Ричард Алибегов: Да отворим е скъпо начинание, ново затваряне ще е пагубно
A A+ A++ A

Ресторантьори се готвят да отворят врати на 1 март. Вместо с еуфория обаче, те очакват датата на дългообещаването отваряне с предпазливост. Причината е, че все още няма издадена заповед на здравния министър, в която да са упоменати датите на отваряне на заведенията за хранене и развлечение. Според обещанията, дадени до момента, това ще се случи на 1 и 15 март. Собствениците на обекти обаче посрещат новината със смесени чувства.

"Надяваме се този път да се случи това, което каза правителството. Знаем, че здравните власти са против отварянето на заведенията, в което няма никаква логика, защото виждаме, че ресторантите в хотелите вече два месеца и половина си работят на пълен капацитет, без да спазват мерки", заяви председателят на СЗБ Ричард Алибегов пред Нова телевизия.

Той изтъкна, че отварянето на заведенията след няколко месеца е скъпо начинание и мнозина гледат на него като на рискована инвестиция. За всеки обект, в зависимост от големината и вида му, ще са необходими от 3 000 до 40 000 лв. 

"В нашия случай - ние не сме освободили служителите си, но те са пръснати из цяла България. Трябва да приберем тези хора в София и да заредим с продукти. Не можем да си позволим да направим тази инвестиция и след два дни да кажат, че идва нов щам и ще отворим през април", каза още Алибегов.

Той допълни, че много от колегите му не смятат да отварят, тъй като са на мнение, че само след няколко седмици отново ще бъде наложен локдаун. Затова ресторантьорите настояват за заповед на министъра, която да им помогне да направят своите планове и инвестиции.

"Искаме да знаем бройката, при която ще бъде затварян даден сектор. Вече отказваме сами да носим отговорността - ако ще се затваря, да се затваря всичко", отново заяви Алибегов.

Никаква еуфория не е завладяла и Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански. Защото волята на премиера за отваряне от 1 март все така зависи от данните на Националния щаб.

„Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече”, коментира Сашо Аджев.

И точно заради подобни анализи, част от ресторантьорите въобще не се готвят за отваряне на първи март.

„Първо защото персоналът е отдавна освободен”, обясни Сашо Аджев.

Сметките му не излизат, защото той не вижда как в несигурната COVID-обстановка ще успее да завърти колелото и да превърне разходите в печалби. 

„Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни”, коментира Аджев.

Ресторантьорите искат гаранции и точни условия, при които може да се се стигне до ново затваряне.

#ричард алибегов #ресторанти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »