Рязът ръст на късогледството по време н пандемията, най-често при деца

Рязът ръст на късогледството по време н пандемията, най-често при деца
Pixabay
A A+ A++ A

Изследванията показват, че по време на пандемия и локдаун рязко се е увеличил броят на хората, които страдат от късогледство, като особено уязвими се оказват децата.

Заради социалната изолация, дистанционното обучение и работа все по-често ни се налага да стоим пред компютъра, таблета или мобилния телефон. Много хора по време на пандемията почти не излизат навън. Постоянното фокусиране върху разположени наблизо обекти и недостигът на дневна светлина влияят на зрението, пише „Дойче веле“, предаде БГНЕС.

Недостатъчното движение и активното използване на електронни уреди се отразява зле на зрението на децата. Според направени неотдавна изследвания в Нидерландия и Китай, по време на пандемията рязко са се увеличили случаите на късогледство, особено сред децата. Учените наричат това явление „карантинна миопия“.

В Китай са изследвани над 120 000 ученици на възраст между 6 и 13-годишна възраст. Резултатите показват, че в „годината на короната“ броят на децата с късогледство рязко се е увеличил. При деца между 6 и 8 г. случаите на миотопия са били три пъти повече, отколкото в предходната година, като в тази възрастова група зрението се е влошило с 0,3 диоптъра.

Рязкото влошаване на зрението при децата буди допълнително тревога, тъй като още в ранна възраст става ясно дали човек ще страда от късогледство и ще има ли нужда от корекция на зрението. Късогледството остава за цял живот и обикновено започва да се проявява в ранна ученическа възраст, като се засилва с годините.

Според прогнозите на Института за изследване на зрението „Брайън Холдън“ (Австралия), до средата на века около 5 милиарда човека ще страдат от късогледство.

Броят на хората с миотопия през последните десетилетия се увеличи предимно в индустриално развитите държави, което се обяснява с променения начин на живот. Учените откриха пряка зависимост между нарастващите възможности за образование и влошаването на зрението: колкото по-високо е нивото на образование, толкова по-голям е рискът от късогледство. Това е свързано основно с твърде ранното и интензивно използване на компютри и мобилни телефони, които заместват прекарването на свободно време на чист въздух.

Рискът от миопия може да се намали, ако не се гледат продължително време намиращи се наблизо обекти, независимо дали става въпрос за книга или смартфон. Важно е да се внимава за разстоянието и от време на време погледът да се отклонява и да се гледа в далечината.

От полза е прекарването на дълго врем на открито, тъй като дневната светлина препятства по-нататъшния растеж на очната ябълка. Изследвания в Скандинавия показват, че късогледството се влошава в тъмната част на годината.

Постоянното взиране в екрана може да предизвика раздразнение, умора и сухота на очите, предимно при децата. Според учените, прекаленото използване на електронни устройства не само засилва късогледството, но влияе и на пространственото възприятие. Това може да доведе до неясно зрение или дори до кривогледство. 

 

#пандемия #коронавирус #деца #късогледство #ръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?