Дянков мести митниците в Русе до месец и половина

Дянков мести митниците в Русе до месец и половина
Министърът на финансите присъства на откриването на новата учебна година в Училището по европейски езици в Русе и направи символична първа копка на многофункционална спортна зала към училището. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преместването на Агенция „Митници“ от София в Русе ще се случи най-късно до месец и половина, обяви финансовият министър Симеон Дянков.

„Не съм се отказал от преместването на Агенция „Митници“ в Русе, но процесът се забави заради лятото, когато имаше и други задачи“, обясни в Русе вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

Симеон Дянков обясни, че близо 60 души от централата на Агенция „Митници“ вече са пренасочени по териториалните дирекции на агенцията. Подобен процес върви и в централата на НАП.

„Много е важно да има хора, които наистина са нужни в едно централно управление, а всички останали да минат по териториалните дирекции да работят като инспектори. След като свърши този процес, започваме процеса и на преместване в Русе“, заяви Симеон Дянков.

Според неговата информация в момента се оглеждат четири държавни сгради за подходящо седалище на агенцията, а от следващата година в Русенския университет ще има магистратура по митническо управление заедно с продължаващо обучение на митнически инспектори.

Симеон Дянков обяви като част от процеса на децентрализация, че на 15 октомври Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури се мести в Бургас, предстои „Морска администрация“ да се премести във Варна.

Министърът на финансите присъства на откриването на новата учебна година в Училището по европейски езици в Русе и направи символична първа копка, изливайки менче с вода, на многофункционална спортна зала към училището.

Тя е едно от 10-те подобни съоръжения, които ще се изградят в училища с държавна подкрепа. Той обяви, че 60-те млн. лв. за увеличението на учителските заплати са осигурени в Бюджет 2013 и заплатите ще бъдат вдигнати от 1 януари.

Допълнителни средства ще бъдат заделени и за университетите, което ще доведе до още пари в образованието. Увеличение на бюджетите ще има още в здравеопазването, в културата и екологията.

Министърът коментира и иска на Русия за 1 млрд. евро като неустойка за АЕЦ „Белене“.

„В никакъв случай няма да се плаща 1 млрд. за Русия. Искът е смешен, той ще падне в арбитража, просто се прави, предполагам, по някакви политически причини. Подобни искове между другото „Атомстройекспорт“ в миналите няколко години е предявявала в две други държави. И двата иска са паднали“, увери Симеон Дянков.

#учебна година #първи учебен ден #децентрализация #административна реформа #„Атомстройекспорт“ #АЕЦ „Белене“ #Варна #Бургас #Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури #Симеон Дянков #Русе #София #агенция „Митници“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници