Коронавирусът у нас: Масова ваксинация в Пловдив и опашки пред РЗИ

Коронавирусът у нас: Масова ваксинация в Пловдив и опашки пред РЗИ
A A+ A++ A

Масова ваксинация тече в момента в Пловдив, която е от трета фаза по националния план. Днес се очаква да минат около 1000 души, които са от държавни и общински институции, както и представители на средствата за масова информация.

Ваксината, която ще бъде поставена днес, е от компания Астра Зенека (AstraZeneca).

Опашка се е извила пред Регионалната здравна инспекция, предаде TrafficNews. В сградата се допускат минимален брой хора, поради епидемичните мерки.

Предстои стартирането на Фаза IV, която включва ваксинирането на възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Очакван брой подлежащи в тази група са 1 800 000 души над 65-години, както и около 15% от лицата между 45 и 65 годии, което се равнява на около 300 000 лица.

Причината да се премине към четвърта фаза е липса на желание у лицата от предните фази да се ваксинират.

Ваксинационният план не е пред провал“, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV. По думите му ваксинациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават.

Кунчев добави, че едва ли ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането. „Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните“, каза той. Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса. „Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им с лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и „факти“ се вадят“, каза Кунчев.

Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса. „Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят“, каза Кунчев с ирония.

Междувременно от днес до края на седмицата всички, които попадат в четирите фази от Националния ваксинационен план могат да се ваксинират с ваксината на "AstraZeneca" в "Пирогов".

Създадена е организация там да бъдат ваксинирани възрастни хора на и над 65 години, както и лица с придружаващи хронични заболявания, предаде БНТ. 

Данните от последното денонощие

1086 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 10 926 теста, което означава, че положителните проби са почти 10%.

За последните 24 часа са починали 42 души, а излекуваните са 744. В болница са 3704 заразени, от които 300 – в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София – 335. Следват областите Пловдив - с 93, и Плевен - със 70 души.

През изминалото денонощие са поставени 4 594 дози ваксини. Така общият брой на ваксинираните у нас вече е 90 514, от които с втора доза са над 25 000 души.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »