Пандемията в развитие: Израел и Естония с нови мерки, Москва ваксинира гратис чужди дипломати

Пандемията в развитие: Израел и Естония с нови мерки, Москва ваксинира гратис чужди дипломати
A A+ A++ A

Русия обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в опит да политизира въпроса с руската ваксина „Спутник V“.

„Тиражираните оценки предизвикат недоумение, тъй като или означават стремеж към неоснователна и достойна за съжаление политизация на тази тема, или свидетелстват за недостатъчна информираност на ръководител от толкова висок ранг“, се казва в изявление на постоянното представителство на Русия в ЕС.

От мисията подчертават, че приоритет на Москва в борбата с Covid-19 е ваксинирането на собствените граждани.

Оттам обаче допълват, че „в пълно съответствие с принципите на демокрацията и хуманитарното право ваксинирането в Русия е доброволно и към момента всички желаещи граждани получават препарата без никакво забавяне и при това на безвъзмездна основа“

Япония потвърди за нов вариант на Covid-19 и за огнище в миграционен център в Токио на фона на опити на страната да преодолее трета вълна на пандемията, предаде Ройтерс.

Новият вариант е открит при 91 случая в района на Канто в Източна Япония, а два случая са засечени на летища, съобщи днес главният секретар на кабинета Кацунобу Като.

„Може да е по-заразен от конвенционалните щамове и ако продължава да се разпространява вътрешно може да доведе до светкавичен ръст на случаите“, допълни Като.

Новият щам изглежда е „пристигнал“ от чужбина, но е различен от другите типове, които биват откривани спорадично в Япония, съобщи Националният инфекциозен институт.

Япония е съобщила за 151 случаи на варианти от Великобритания, Южна Африка и Бразилия. Страната е установила над 400 000 случая на Covid-19 и за повече от 7100 починали.

В неделя се очаква втората партида ваксини. В сряда Токио започна имунизационната програма с „Пфайзер/Бионтех“ и медицинските лица. Япония последна от Г-7 започна ваксинация.

Израел ще удължи с две седмици затварянето на границите си във връзка с борбата с Covid-19, заявиха в съвместно комюнике здравното министерство и премиерската канцелария, предаде АФП.

„Правителството одобри удължаване с 14 дни на затварянето на границите, до 6 март“, се посочва в комюникето.

Израел спря международните полети на 24 януари в опит да ограничи разпространението на пандемията, преди да затвори граничните пунктове с Египет и Йордания.

Международните полети няма да бъдат подновени както бе предвидено по-рано на 21 февруари, а сухопътните граници също ще останат затворени, с изключение на някои особени случаи, посочва БТА.

Естонското правителство одобри нови рестрикции за овладяване на пандемията на фона на ръста на инфекциите в балтийската страна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Заведенията за хранене, театрите, кината, концертните зали и църквите ще останат отворени, но от понеделник ще могат да работят само на половината от капацитета си.

Същевременно властите намалиха максимума посетители за прояви на закрито на 200 души, а на открито на 250 души.

Сауните, спа центровете и плувните басейни ще трябва да спрат работа за посетители за две седмици.

Следващата седмица в Естония започва двуседмична ученическа ваканция. След края училищата ще преминат за една седмица на дистанционно обучение.

Руското външно министерство е изпратило покани за безплатни ваксинации с руската ваксина „Спутник V” до всички чуждестранни посолства в Москва, пише "Комерсант", позовавайки се на служители на няколко посолства.

Според вестника има готовност за имунизацията срещу коронавирус на 12 хиляди дипломати и техните семейства. Различните дипломатически мисии обаче реагираха по различен начин на поканата за ваксинация. Поканата от Министерството на външните работи беше приета от служители на посолствата на страните, в които е разрешено използването на руската ваксина “Спутник V” - държавите от ОНД (Общност на независимите държави), Азия, Африка и Латинска Америка.

В посолствата на западните страни реакцията не беше толкова еднозначна. Например посолството на САЩ в Москва заяви, че посланик Джон Съливан няма да бъде ваксиниран, защото „не би искал да приема доза от “Спутник V”, предназначена за руски гражданин“. Според вестник The Washington Post, позовавайки се на източници, някои американски дипломати биха искали да бъдат ваксинирани с руската ваксина.

Служители от няколко дипломатически мисии казаха пред "Комерсант", че не им е забранено да бъдат ваксинирани със “Спутник“, но не им се препоръчва да бъдат ваксинирани преди руската ваксина да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Италианският посланик в Русия Паскуале Терачано, обаче, се ваксинира със „Спутник V” още преди поканата на външното министерство.

Самото външно министерство заяви, че предоставяйки на чуждестранните дипломати възможност да се ваксинират, Руската федерация изпълнява задълженията си по международните договори, включително спазвайки разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., за да осигури условия за изпълнение на техните функции и за тяхната сигурност.

Във Франция властите планират да разрешат провеждането на фестивали и концерти в края на пролетта и през лятото, ако на тях присъстват не повече от 5 хиляди души. Това заяви министърът на културата на страната Розлин Башло пред местна телевизия. 

"Наличието на точно толкова публика ще бъде възможно само при условие, че за всички ще има седящи места, а зрителите ще се придържат към предписанията да спазват дистанция и да носят маски", допълни още тя. 

"Френското правителство ще задели фонд от 30 милиона евро в случай на отмяна на събитие заради обстановката.15 милиона пък ще бъдат насочени за поддръжка на запис на мероприятията, така че те да достигнат възможно най-широка аудитория през интернет", посочи още Башло.

Междувременно управителят на френската национална банка Франсоа дьо Гало заяви че властите трябва да намалят постепенно подкрепата за икономиката през следващата една година с премахването на ограниченията, свързани с коронавируса.

Българските граждани, пътуващи за Швейцария,  ще могат да влизат в страната по въздушен път или чрез представяне на отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди влизане, или с негативен резултат от бърз имунологичен тест, направен до 24 часа преди влизане. 

По информация на посолството ни в Берн възможността за представяне на бърз тест влиза в сила от 22 февруари 2021 г., съобщават от външното ни министерство.

Швейцарските власти изискват документ за съответния тест, който трябва да съдържа фамилно и собствено име и дата на раждане на гражданина, който е тестван, датата и часа на тестването, вида тест и резултата от него.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството ни телефони: +41 31 351 13 67; +41 31 351 14 55; +41 31 351 78 06, както и на дежурен телефон в извънработно време: +41 798243822.

Днес по време на виртуалната среща на страните от Г-7 Борис Джонсън ще обещае да дари на по-бедни държави голяма част от ваксините, които ще останат след имунизирането на британците. Великобритания е поръчала 400 милиона дози.

При положение, че се очаква ваксинирането на всички пълнолетни във Великобритания да приключи през август или септември, ще има големи остатъци от общо 400 милиона дози, поръчани от правителството. Решението за това кога точно и колко дози ще бъдат дарени ще бъде направено по-късно през годината. Това ще зависи в голяма степен от доставките и дали ще e необходимо някакво допълнително ваксиниране, освен предвиденото досега.

Източник от правителството е цитиран да казва, че половината от остатъка по принцип трябва да отиде към схемата „Ковакс“ на ООН. Лондон вече дари и 548 милиона паунда на тази схема.

Днес Борис Джонсън се очаква да призове по време на виртуалната среща на страните от Г-7 за увеличение на постъпленията по схемата „Ковакс“. Очаква се също Джонсън да призове богатите държави да подкрепят инициатива в рамките на 100 дни да се разработват нови ваксини за справяне с бъдещи кризисни ситуации.  Близо 17 милиона британци до момента са получили първа доза ваксина.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"