Проф. Момеков: Интернет донесе колкото полза, толкова и щети за пандемията

Проф. Момеков: Интернет донесе колкото полза, толкова и щети за пандемията
A A+ A++ A

"Виждайки реалните резултати от ваксините, хората ще придобият по-голямо доверие в тях". Това коментира пред БНР председателят на Българското научно дружество по фармация проф. д-р Георги Момеков.

Според него "контрааргументите на неграмотни хора" са били разпространени в пространството много бързо и това е допринесло за негативното отношение на хората към COVID ваксините: "Интернет донесе много щети в тази пандемия. Колкото полза, толкова и щети", подчерта той

По думите на проф. Момеков, когато не се касае за жива ваксина, всички останали крият много по-малко рискове: "Като всичко ново и технологиите на РНК и векторните ваксини притесняваха хората, но виждаме, че реалният клиничен опит е огромен и времето напредва, така че скоро ще сме наясно, че рисковете от инфекцията са много по-големи от рисковете от ваксинация".

Проф. Момеков коментира, че много по-дълъг е периодът за разработването на лекарство срещу COVID-19: "Иначе лекарства се пренасочват, но когато неща се използва по предназначение, е ясно, че няма да върши същата работа като лекарствата, създадени за определените индикации. Отрицателните данни също са ценни, защото показват, че не трябва да губим потенциал. Ако погледнем смъртността в началото в Ухан и сега - ние се справяме все по-добре с тази инфекция".

Във връзка с реклама на различни профилактични средства, проф. Момеков подчерта, че хората не трябва да вярват, че те ще ги предпазват като с доспехи: "При вече разгърната ваксинационна кампания, нищо не трябва да ни отклонява от целта да се ваксинираме възможно най-бързо".

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »