Пандемията в развитие: Неваксинираните във Ватикана може да останат без работа (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Неваксинираните във Ватикана може да останат без работа (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавируса може да намали с две трети защитата чрез антитела на ваксината на компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE и не е ясно дали самата ваксина ще бъде ефективен срещу мутацията, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Проучването установява, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса и все още няма доказателства от опити при хора, че южноафриканският вариант на коронавируса намалява ваксинационната защита, допълват компаниите.

Те продължава да правят инвестиции и да разговарят с регулаторите за разработване на актуализирана версия на тяхната РНК (mRNA) ваксина или чрез поставяне на двойна доза, ако е необходимо.

За проучването учени от компаниите и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) разработиха инженерно създаден вирус, който съдържаше същите мутации, извършени в шиповата част на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351. Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу Covid-19, напомня Ройтерс.

Изследователите са тествали инженерно създадения вирус при кръв, взета от хора, на които е била дадена ваксината, и са установили намаление с две трети на нивото на неутрализиращи антитела в сравнение с ефекта на ваксината върху най-разпространената версия на Covid-19, преобладаваща в проведените в САЩ изпитвания.

Техните открития са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).

Тъй като все още няма установен показател, който да определи какво ниво на антитела са необходими за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу южноафриканския вариант, разпространяващ се по света.

Професорът от UTMB и съавтор на изследването Пей-Йонг Ши заяви, че вярва, че ваксината на Pfizer вероятно ще осигурява защита срещу този коронавирусен вариант.

"Не знаем какъв е минималният неутрализиращ брой на антитела. Нямаме такава гранична линия", каза той и добави, че подозира, че наблюдаваният имунен отговор вероятно ще бъде значително над необходимото, за да осигури нужната защита.

Това е така, защото в клиничните изпитвания, както ваксината Pfizer/BioNTech, така и тази на Moderna Inc осигуряват известна защита след еднократна доза с отговор на създаване на антитела, по-нисък от намалените нива, причинени от южноафриканския вариант в лабораторното проучване.

Дори ако съответният вариант значително намалява ефективността, ваксината все пак трябва да помогне за защита срещу тежки заболявания и смърт, отбеляза професор Пей-Йонг Ши. Здравните експерти заявяват, че това е най-важният фактор за предотвратяване на пренатоварването на здравните системи.

Необходима е повече работа, за да се разбере дали ваксината действа срещу южноафриканския вариант, каза Ши, включително клинични изпитвания и разработване на корелати на защита - еталоните за определяне на това какви нива на антитела са защитни.

Pfizer и BioNTech заявиха, че извършват подобна лабораторна работа, за да разберат дали тяхната ваксина е ефективна и срещу друг вариант на коронавируса, открит за първи път в Бразилия.

Moderna публикува в сряда в NEJM подобни данни, които показват шесткратно спадане на нивата на антителата спрямо южноафриканския вариант.

Компанията каза също, че действителната ефикасност на нейната ваксина срещу южноафриканския вариант тепърва ще се определя. По-рано компанията заяви, че вярва, че ваксината ще работи срещу този вариант на коронавируса.

Комисията по сигурността на здравето в ЕС постигна съгласие за общ списък на бързи антигенни тестове за Covid-19, както и за тяхната селекция, от която страните членки взаимно ще признават резултатите.

Обща стандартизирана мрежа за данни ще бъде включена към сертификатите, които ще се издават за резултатите от тестовете.

Списъкът, селекцията на тестовете и мрежата за данни ще бъдат преразглеждани и обновявани непрекъснато.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че щом за всяка дейност се изискват негативни тестове за Covid-19, е от основно значение те да се признават взаимно, както и резултатите от тях.

Наблюдава се рязък спад на заразяванията с коронавирус в Англия от януари насам. Проучване на Лондонския имперски колеж показва, че заразяванията са намалели с две трети от началото на локдауна, а в Лондон с цели 80%. Нивото на заразявания обаче все още е високо, подобно на това през септември миналата година.

Въпреки че това са междинни резултати на базата на повече от 85 000 теста на произволно избрани хора, то изводът несъмнено е, че социалното дистанциране и строгите ограничения дават резултати.

Ръководителят на проекта професор Пол Елиот коментира, че намаляването на случаите на заразявания е „много окуражителна новина“. Спад на заразяванията се наблюдава във всички възрастови групи. Очаква се скоро премиерът Борис Джонсън да оповести и нови данни за ефекта на ваксините върху разпространяването на вируса преди в понеделник да изложи така наречената „пътна карта“ за „постепенно предпазливо излизане от локдауна“, по неговите думи.

В интервю за Би Би Си професор Елиот заяви тази сутрин, че никой не иска да бъде в локдаун по-дълго време от необходимото, но все още има основания за притеснения, защото въпреки добрите новини нивата на заразявания са подобни на тези от септември и броят на пациентите с Covid-19 в болниците е като през първата пълна на пандемията, така че с облекчаването на мерките трябва много да се внимава. Междувременно бе съобщено, че ново проучване показва, че се увеличава броят на желаещите да работят като медицински сестри, „вдъхновени от саможертвата на персонала на националното здравеопазване“.

Подадени са повече от 60 000 заявления за курсове и обучение за медицински сестри, което е с една трета повече от предишната година.

Без ваксинация във Ватикана може да останеш без работа. Това става ясно от указ на кардинал Джузепе Бертело, който на практика е губернатор на Ватикана. 

Ватикана, която е най-малката държава в света, има няколко хиляди служители, повечето от които живеят в Италия. Програмата за ваксинация започна миналия месец, а 84-годишният папа Франциск беше сред първите, които получиха дозата.

Указът гласи, че тези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, могат да получат друга длъжност, вероятно там, където биха имали контакт с по-малко хора, но ще получават същото заплащане, дори ако новият пост е понижение.

Указът обаче гласи, че тези, които отказват да се ваксинират без основателна причина, ще попаднат под разпоредбите на специална разпоредба в закон от 2011 г. относно правата и задълженията на служителите. Точката от закона от 2011 г. казва, че служителите, които отказват "превантивни мерки", могат да бъдат подложени на "различни степени на последствия, които могат да доведат до уволнение", съобщава БГНЕС.

Ватикана направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за журналисти, придружаващи папа Франциск при пътуването му до Ирак следващия месец. Във Ватикана има по-малко от 30 случая на коронавирус, повечето от които сред швейцарската гвардия, които живеят в общи казарми.

Международните клинични изследвания на еднофазната ваксина "Спутник Лайт" започнаха в Москва, съобщи ТАСС, като цитира
съобщение на кмета на руската столица Сергей Собянин в блога му.

"Днес започваме международните клинични изследвания на ваксината "Спутник Лайт". Новият препарат, разработен от института "Гамалея", трябва да отстрани основния недостатък на класическата ваксина "Спутник V" - наличието на две дози, които се инжектират на пациентите в интервал от няколко седмици. За ваксиниране със "Спутник Лайт" е нужно само едно посещение в поликлиниката. Имунитет започва да се създава след седмица и достига максимума си четири седмици след ваксиниране", написа Собянин.

Шест хиляди души ще участват в тестовете на ваксината - три хиляди в Русия и още три хиляди в ОАЕ.

"Спутник Лайт" вече е преминал първа фаза на изпитания. Всички ваксинирани са изградили имунитет срещу Ковид-19. Официални точни оценки на ефективността на ваксината обаче още няма. Според директора на руския Фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев ефективността е от 73 на сто до 85 на сто.

В Москва всеки желаещ пълнолетен гражданин може да се имунизира със "Спутник лайт", ако няма медицински противопоказания и не е ваксиниран със "Спутник V", посочва ТАСС.

Според директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург, имунитетът срещу Ковид-19 след ваксиниране със "Спутник лайт" трае 4-5 месеца. Той също така бе казал, че за разлика от "Спутник V", еднофазната ваксина само понижава вероятността от развитие на тежка форма на заболяването, но не изключва инфекция.
Междувременно руският заместник-министър на здравеопазването Алексей Кузнецов каза, че се обсъжда провеждане на клинични изследвания на "Спутник V" при деца и юноши.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »