ЕК спряла еврофондовете на Румъния

ЕК спряла еврофондовете на Румъния
Европейската комисия е замразила голяма част от финансирането на Румъния, пишат румънските вестници в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е замразила голяма част от финансирането на Румъния, пишат румънските вестници в понеделник.

Финансирането на Румъния чрез структурните фондове на Европейския съюз попадна в истинска задънена улица, тъй като плащанията по четири оперативни програми са на практика блокирани заради проверките на Брюксел, посочи вестник „Евениментул зилей“, цитиран от БТА.

Вестник „Адевърул“ допълва, че проверките на Европейската комисия ще доведат до санкции в размер между 15% и 25% от общата сума на договорите по четири оперативни програми в секторите на регионалното развитие, околната среда, транспорта и конкурентоспособността.

„Евениментул зилей“ припомня, че по пета Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ от повече от два месеца и половина не се извършват плащания, а бенефициентите предупреждават, че проектите им са поставени пред риск от провал.

ЕК информира румънските власти още на 3 август за регистрираните проблеми с договорите за обществени поръчки, сключени преди октомври 2011 г., припомня вестник „Евениментул зилей“ и допълва, че този месец Брюксел ще оповести окончателната си оценка.

Ситуацията със средствата за Румъния от еврофондовете ще бъде сред темите, които ще обсъди в понеделник в Брюксел премиерът Виктор Понта с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, пише вестник „Адевърул“.

„Докато Виктор Понта се ангажира в понеделник в Брюксел да доведе до добър край изпълнението на 11-те препоръки от летния списък на Жозе Мануел Барозу, неговите колеги от партията и Социаллибералния съюз подготвят антиевропейски марш на освиркванията, с който да посрещнат лидерите на Европа, които ще се съберат на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ“, пише вестник „Курентул“.

Изданието обвинява премиера в лицемерие и посочва, че подобни действия (готвените демонстрации по повод конгреса на ЕНП) ще имат тежки последствия за Румъния – изолация на европейско ниво, блокиране на чуждестранните инвестиции и вероятно отлагане на присъединяването на Румъния към шенгенското пространство.

#Виктор Понта #Жозе Мануел Барозу #ОП „Развитие на човешките ресурси“ #еврофондове #ЕК #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници