Ученици и студенти от съседни държави влизат без PCR тест в България

Ученици и студенти от съседни държави влизат без PCR тест в България
A A+ A++ A

Само 70% от заявилите предварително желание се ваксинират, заяви минисърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещение във Враца. 

След като седмици наред здравните власти у нас твърдяха, че ваксинационната програма върви по план, днес за първи път ресорният министър призна, че има проблеми. Той определи темпа на COVID имунизациите като „недобър“ и заговори за недоверие към институциите.

Натъкваме се на един много неприятен факт – създава се организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат от тях само около 70%. Трябва много бързо да се намерят хора да се ваксинират, за да не се изхвърля ваксината“, посочи проф. Ангелов, като отбеляза, че в събота и неделя по под 100 души са били ваксинирани у нас.

Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар. Да, медицината е изкуство, но в случая науката ни казва ясно и точно, че ваксините, с които разполагаме, са минали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако се ваксинира 70% от нашето население“, коментира той, цитиран от bTV. 

По думите му избор на ваксина ще има, но няма да е скоро. „Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки хладилник от 3, 4, 5 вида ваксини, които са регистрирани и тогава ще можем да избираме – това ще се случи, но няма да е сега. Да стоим и да чакаме да се случи нещо, което мислим, че е правилно, за мен не е най-добрата практика“, каза още той. 

Стана ясно още, че в края на този или началото на следващия месец ще заработи електронна система, през която всеки ще може да заяви къде и кога иска да се ваксинира. Това ще става чрез РЗИ и личните лекари.

Ваксинират спортистите ни за Олимпиадата

Българските спортисти, които ще участват на Олимпиадата в Токио, ще бъдат ваксинирани. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща със спортния министър Красен Кралев.

„В спешен порядък ще създадем план за ваксинация на спортистите, които ще прославят България на Олимпиадата в Токио. Състезателите и техните треньори трябва и ще бъдат защитени от заплахата COVID-19“, написа Ангелов във Facebook.

Веднъж вече провеждането на Олимпийските игри беше отложено - нещо, което не се е случвало дори по време на война. „Сегашната криза обаче е по-особена. С общи усилия ще я преодолеем. Спортът, образованието и здравето са главните приоритети, които стоят пред нас“, посочи той.

Ваксината ще бъде щитът на нашите спортисти. Стискам палци на всички атлети! Нека ни накарат да плачем от щастие, докато слушаме българския химн да звучи в Токио“, написа здравният министър.

Данните от последното денонощие

1349 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 11 604 теста, което означава, че положителните проби са над 11%.

През последните 24 часа са починали 32 души, а излекуваните са 748. В болница са 3513 пациенти, от които 284 са в интензивни отделения. Най-много новите случаи традиционно са в София - 353, следват областите Бургас - със 158, и Пловдив -  със 129 души.

129 са новодиагностицираните с COVID-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Общо случаите в областта, регистрирани в Националната информационна система, са 21334. Оздравелите за денонощието са 54, а излекуваните от началото на епидемията са 17301.

На домашно лечение се намират 2702 души, а под карантина - 2107. В болници са настанени 369 пациенти от областта. През изминалите 24 часа от Спешна помощ са отговорили на 186 повиквания, като от тях 21 са свързани с COVID-19. Хоспитализирани са 5 души в областта и 8 - в Пловдив.

На домашно лечение са оставени 8. Според Областната информационна система към днешна дата има 505 свободни легла, 55 от тях - за интензивно лечение. По информация на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за изминалото денонощие COVID-19 е регистриран в едно училище и три детски градини.

Заболели са помощник-възпитател, двама преподаватели и медицинска сестра. Карантина е наложена на трима контактни ученици, общо 43 деца от градините и четирима души от персонала.

Сред новозаразените за денонощието има един дентален лекар и санитар. Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

През изминалите 24 часа е починал един пациент - жена на 81 години, без придружаващи заболявания. Справка за общо регистрираните случаи по общини: Пловдив – 12637; Карлово – 1217; Кричим – 142; Хисаря – 250; Родопи – 1019; Стамболийски – 383; Калояново – 311; Перущица – 157; Раковски – 895; Марица - 911; Асеновград – 1743; Брезово – 165; Куклен – 266; Садово – 324;, Първомай – 363; Съединение – 247; Сопот – 234; Лъки – 70.

През последното денонощие са ваксинирани 3902 души. Общо ваксинирани лица с втора доза - 22 776.

Ученици и студенти от съседни държави влизат без PCR тест в България

Нова заповед на здравните власти, засягаща учащите от съседните ни страни, влиза в сила от днес. Отпада изискването за отрицателен PCR тест за учениците и студентите от Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пътуващи до България с цел обучение.

Същото важи при влизане у нас и за учениците и студентите, които живеят в България, но всеки ден или най-малко веднъж седмично с цел обучение пътуват до някоя от петте държави

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »