Ангелов от Враца: Има абсурдна ситуация с ваксинирането у нас

Ангелов от Враца: Има абсурдна ситуация с ваксинирането у нас
A A+ A++ A

Проблем с ваксинирането по целеви групи отчита здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той е на посещение във Враца, където проверява ситуацията с регионите, които отчитат голям брой заразени през последните дни.

„Темпът на ваксиниране не е добър по различни причини. Натъкваме се на един неприятен факт, от списъците за ваксиниране в различните  целеви групи пристигат 70% от хората. Трябва да се намери решение да не се изхвърлят дозите от ваксините. Ваксинационният щаб даде предложение от следващата фаза да включим и възрастните хора и тези с хронични заболявания, за да се отпуши ваксинирането в четвърта фаза. Не е човешко, да имаме ваксини, а хората да не дойдат. В събота и неделя имаме под 100 души ваксинирани в цялата държава,  което е абсурдно”, каза проф. Ангелов. Той допълни, че вина имат и личните лекари, като част от тях съветват хората да не бързат.

„Всеки загубен човек е загуба за цялата държава, има лекари, които съветват да не се бърза. Ваксините са сигурни и са минали през всички фази и гарантират нормален живот, ако стигнем до 70% ваксинирани”, каза министърът. Той допълни, че това се дължи на много фактори, като недоверие в институциите и здравните власти.

Все още няма как да бъде избрана ваксина от всеки отделен гражданин, като това ще се случи, когато в хладилниците на РЗИ има от всички препарати, котио чакаме. Към момента най-добрата ваксина е наличната ваксина, каза той.

 

#проф. Костадин Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"