Пандемията в развитие: Словакия - начело на класацията по смъртност от Covid-19 (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Словакия - начело на класацията по смъртност от Covid-19 (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с „Moderna“ за допълнителна доставка на 300 милиона дози ваксина (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.).

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че до днес от одобрените в ЕС ваксини са доставени 33 милиона дози. По думите ѝ общо 22 милиона европейци вече са получили поне една доза ваксина, а 7 милиона - и втора доза.

„Доставките ще се увеличат, скоро ще бъдат достъпни и нови ваксини“, добави Урсула фон дер Лайен, цитирана от bTV.

Стартира програмата на ЕК за борба с новите щамове на коронавируса

МЕждувременно стана ясно, че Европейската комисия е приела плана за действие на ЕС за биологична защита, насочен към ранно откриване и контрол на нови щамове на коронавируса. Очаква се програмата HERA Incubator да обедини усилията на фармацевтичната индустрия, лабораториите, здравните власти и изследователите за по-ефективно противодействие на новите щамове, за появата и разпространението на които в ЕС са крайно обезпокоени, съобщи БГНЕС.

Тестват ваксината на „AstraZeneca“ върху деца

Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания „AstraZenecа“ ваксина срещу Covid-19, обявиха, че започват изпитания, за да разберат дали ваксината е ефикасна при децата и при подрастващите.

Екип от изследователи ще тества продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца. Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от ваксината, докато на останалите ще бъде поставена ваксина за контролиране на менингит, за която е доказано, че е безопасна при деца, но се предполага, че ще предизвика подобни реакции като например болка и оток на мястото на инжектиране, пише БНР.

Ръководител на проекта е проф. Андрю Полард, който смята, че е необходимо да се провери безопасността и имунната реакция към ваксината при децата и подрастващите, защото някои от тях могат да имат полза от нея в бъдеще. До момента е одобрено предлагането на ваксината само на хора над 18 години и плановете за масово ваксиниране не включват непълнолетните.

Словакия стана първата страна в света с най-много случаи на починали от Covid-19 спрямо броя на населението, предаде Асошиейтед прес. Причината за това е нарастването на случаите на зараза с по-високо заразния британски вариант на коронавируса.

Въпреки локдауна в Словакия седмичните данни показват 1,68 починали на 100 000 души към 1 февруари и 1,78 починали на 100 000 души към вчерашна дата, според статистика на американския университет Джонс Хопкинс.

Според словашкия епидемиолог Марек Маян математически модели навеждат на мисълта, че между 9000 и 11 000 души могат да починат от Covid-19 в Словакия до юни, ако настоящата тенденция се запази.

Словашкият президент Зузана Чапутова нарече ситуацията много сериозна. Тя призова всички да се придържат към въведените правила.

От днес словашкото правителството затяга правилата за влизане в страната в опит да спре разпространението на вируса. Въвеждат се и проверки по границите.

В класацията на страните с най-голяма смъртност спрямо броя на населението Португалия, която беше "първенец" за три седмици, сега остава на второ място след Словакия. В иберийската държава смъртността е 1,48 на 100 000 души. 

Швеция планира да затвори спортните зали, ресторантите и фризьорските салони, изправена пред опасна трета епидемична вълна, предаде Франс прес. В случай, че процентът на заразяване се влоши значително, правителството ще трябва да прекрати някои дейности, предупредиха днес властите в специално съобщение.

Спортните зали, басейните, фризьорските салони, кафенетата и ресторантите са конкретно споменати в съобщението на шведското правителство. Понастоящем не смятаме, че ще се наложи (да прекратим тези дейности), но, разбира се, няма да чакаме да стане твърде късно, заяви на пресконференция министърката на здравеопазването Лена Халенгрен.

Страната е известна със своя по-гъвкав подход в борбата с COVID-19 в сравнение с други европейски държави.

Противно на разпоредбите, наложени на други места в Европа, скандинавската страна възприе различна стратегия, основана главно на препоръки, без карантина и почти без ограничителни мерки.

Що се отнася до предпазните маски, дълго време нямаше препоръка за носенето им на обществените места. От началото на януари те се препоръчват официално в обществения транспорт, но само в пиковите часове.

По последни официални данни скандинавската държава с 10,3 милиона население е регистрирала над 610 000 случая на коронавирус. 12 487 човека са починали. Здравни експерти сега се опасяват от трета епидемична вълна

Индия предложи ваксина срещу COVID-19 за всички миротворци на ООН - близо 95 000 военнослужещи, участващи в 12 мисии по света, предаде Ройтерс.

"Имайки предвид Миротворческите сили на ООН, които действат в толкова трудни условия, днес бихме искали да обявим подарък от 200 000 дози за тях", заяви индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на коронавирусната пандемия и зоните на конфликти.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »