Цената на бензина у нас скача заради студа и снега, които сковаха щата Тексас

Цената на бензина у нас скача заради студа и снега, които сковаха щата Тексас
A A+ A++ A

Поскъпване ни очаква на най-масовия бензин А95, като се очаква цената му да стигне до два лева за литър. Прогнозата е на собственици на малки бензиностанции, предаде bTV.

Цените на горивото са скочили със 17-18 стотинки на литър на едро и с 10-12 стотинки на дребно.

Средните цени на дизела се движат аналогично и поскъпването при тях е същото. За момента много от шофьорите предпочитат да използват други по-евтини горива.

„Трудно е да се каже дали бензинът ще надмине два лева. Всичко зависи от това как ще продължи цената на суровия петрол на международните пазари”, казва Светослав Бенчев от Българската газова и петролна организация.

Според потребители цената на бензин А95 трябва да е в диапазона 1.50-1.55 за литър, за да е поносима за джоба им.

Най-ниски са цените на горивата в Шумен и Велико Търново, а най-високи са в Северна България и по-точно - Монтана, Видин и Разград.

На фона на поскъпването у нас на световния пазар петролът сорт „Брент” достигна 62 долара за барел при почти двойно по-ниска цена от 35 долара миналия ноември. Причината за това е, че производителите от „ОПЕК” поддържат нисък добив, а това вдига цените, тъй като и потреблението расте.

За поскъпването на „черното злато” през последните дни роля играя и проблемите със студеното време в американския щат Тексас.

#бензин #горива #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай