Европейската космическа агенция набира астронавти за мисии до МКС, Луната и Марс

Европейската космическа агенция набира астронавти за мисии до МКС, Луната и Марс
Pixabay
A A+ A++ A

За първи път от повече от 10 години Европейската космическа агенция набира астронавти. Кандидатстването е онлайн и ще се проведе от 31 януари до 28 април.

Процесът на подбор ще е дълъг - около година и половина, и за първи път ще бъде създаден резерв от 20 астронавти на космическата агенция, предаде БНР.

Новото поколение астронавти ще поеме към далечни хоризонти на човешкото изследване на Космоса.

ЕКА обяви, че търси мъже и жени, които да изпрати на мисии до МКС, до Луната и до Марс. Целта е да се предаде познанието и опита на сегашното поколение от европейски астронавти на следващото. Набират се два типа астронавти - на активна служба и резерв.

"Активните астронавтите ще бъдат наети като постоянни служители на ЕКА и ще се присъединят към сегашната група астронавти на агенцията. Това е отправна точка за участие в дългосрочни мисии, ще имат задачи, които привличат голямо обществено внимание, комплексни и извънредни мисии като полет до Луната. Целта ни е да наемем най-малко четирима и до шестима астронавти на активна служба", каза директорът на Космически изследвания с екипажи и апарати Дейвид Паркър.

Втората група ще са астронавти в резерв - те ще са около 20 души и няма да бъдат незабавно наети на работа от ЕКА. Те ще бъдат използвани за мисии като комерсиални полети, полет до Марс и други.

Специално се търси кандидат с увреждания, като е поискан съвет и от Международния параолимпийски комитет. Той ще участва наравно с останалите във всички научни изследвания.

Документите се подават онлайн - автобиография, мотивационно писмо, копие на паспорта, медицинско удостоверение, попълват се въпросник. Изискванията са много, сред тях са магистърска степен по инженерство, естествени или компютърни науки, медицина, математика или сертификат за пилот - изпитател. Кандидатите трябва да владеят английски плюс втори език.
Изключително важна е силната мотивация, заедно с психическата устойчивост - да запазват спокойствие под напрежение, да са готови на дълги пътувания и продължителни раздели със семейството и близките си.

"Първите им мисии ще са до МКС - това е ядрото на нашата програма - ще участват в дългосрочни мисии на МКС, където ще участват в множество научни изследвания. Но това не е всичко. Работим с нашите международни партньори по бъдещи проекти - един от тях е Гейтуей - до там са предвидени 3 полета на наши астронавти, те ще летят по-далеч от Земята, отколкото някой някога е летял, тъй като Гейтуей ще е отвъд Луната", каза Франк де Вине, директор на Центъра за обучение на астронавти на ЕКА в Кьолн.

Гейтуей ще е космическа станция, която ще бъде изградена в орбитата на Луната. Целта й ще е дългосрочно присъствие и изучаване на земния спътник и използването му като отправна точка за полети до Марс.

Миналия път, когато се набираха европейски астронавти, кандидатите бяха над 8000, от тях бяха избрани едва десетина, а още по - малко стигнаха до мисии в Космоса. От Европейската космическа агенция очакват и този път огромен наплив, но се надяват сред кандидатите са има много повече жени.

#ЕКА #астронавти #мисии #космос #Марс #Луна #МКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай