Коронавирусът у нас: Няма да затягат мерките в Бургас

Коронавирусът у нас: Няма да затягат мерките в Бургас
A A+ A++ A

Областният противоепидемичен щаб в Бургас реши на свое заседание, че не е необходимо допълнително затягане на мерките срещу Covid-19.

В област Бургас се наблюдава ръст на новозаразените с коронавирус, но на този етап той е плавен.

За последните 14 дни са регистрирани 236 души на 100 хил. население. Броят на хоспитализираните расте в сравнение с месец януари 2021, като границите, в които се движи е 125-150 души. Заетите болнични легла са и основен ориентир на здравните експерти за ситуацията в областта. Към днешна дата броят на хората на болнично лечение е 177 души.

В сравнение с октомври и ноември, когато се наблюдаваше пик на хоспитализирани, в момента пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по- леко. Броят на болните на интензивно лечение е нисък и днес в реанимация са 3-ма души.

Здравните специалисти успокояват, че въпреки нарастващия брой на новозаразени, лечебните заведения разполагат със свободни легла. В момента в областта има разкрити 260 Covid легла като свободните са 87. В зависимост от темпото на нарастване на новозаразените и нуждата от хоспитализация, броят на леглата ще се увеличава. Освен свободни легла, здравните специалисти споделят, че са заредени с лекарства.

В УМБАЛ е изградена добра кръвна банка, в която има наличност на реконвалесцентна плазма за всички кръвни групи. От спешната помощ в града също споделят, че натовареността им е по-малка в сравнение с последните месеци на предходната година. Област Бургас е на 4 място по брой ваксинирани – 4317. Първа фаза на ваксинация, а именно медицински лица е приключила. В момента приключва втора фаза - ваксинация на педагогическия и непедагогически персонал, остават 180 учители, заявили желание за ваксинация.

Ваксинирани са, заявилите желание представители на висши учебни заведения, както и половината възрастни хора в старчески домове. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния процес. В област Бургас има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден. В момента се извършва записване за 3 фаза.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 230 747. Увеличава се броят на активните случаи и към момента те вече са 23 500. В болница са настанени 3 421 души, от които 289 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 9 866.

656 души са оздравели и общата им бройка е вече 197 576.

Жертвите на болестта у нас станаха 9 671, 47 от които са от последното денонощие. 

До момента у нас са поставени 77 436 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 2 048 имунизации

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »