Пандемията доведе невиждан ръст в търсенето и покупките не селски къщи в България

Пандемията доведе невиждан ръст в търсенето и покупките не селски къщи в България
A A+ A++ A

Покупките на селски къщи нараснаха с около 20% през 2020 г. Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, a брокери на недвижими имоти очакват тенденцията да се задържи и през тази и следващите години, информира "Труд". 

Заради месеците, прекарани у дома, все повече хора обмислят възможността да купят втори дом на село или направо да заменят тесния си апартамент в града с къща с двор. Повечето селски имоти се купуват с цел там семействата да прекарват част от лятната си отпуска, както и уикендите и другите почивни дни, но част от тях ще станат и постоянен дом на хора, които могат да си позволят да живеят и работят от вкъщи.

"Селските къщи бяха хитът на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти. Най-търсени са къщите, готови за обитаване, които не се нуждаят от голям ремонт.

Най-голямо търсене има на къщи край големите градове - в Банкя, както и в районите около Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София предпочитани са повечето села в радиус до 50 км, а около Пловдив и Варна - до около 30 км. По-голямо е и търсенето в селата около градове, които са на един-два часа път от София, като то се генерира от хора, живеещи в столицата, а не само от жители на тези градове. Причината е, че къщите край София са по-скъпи, а на един час път хората могат да намерят много по-изгодни предложения.

Купувачите предпочитат оживените села. Около София най-желани са имотите в селата в посока Самоков и Боровец. В Пловдив - селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са селата с лесен достъп до плажовете. Към този списък трябва да бъдат добавени селата в Централния Балкан - около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян и Елена. Интересът към тях нараства и от напредъка по изграждането на магистрала "Хемус".

В София районът около Северната скоростна тангента става все по-привлекателен за пазара на къщи и макар че търсенето в Бояна, Драгалевци и Симеоново все още да е голямо, запитванията за имоти в Нови Искър, Мрамор, Волуяк, Божурище и Житен започват да настигат и дори да изпреварват тези за къщи в полите на Витоша. Основната причина е, че къщите в тези райони са по-евтини и с имот могат да се сдобият и хора с по-ограничен бюджет.

Купувачите на селски къщи са предимно семейства с деца, както и хора с професии, които им позволяват да работят от дома си. Младите хора купуват къщи като свой втори дом, който да ползват само през уикендите и през лятото. Причината за това са не само служебните задължения, а и децата, които всеки ден трябва да ходят на училище или детска градина.

Купувачите на имоти на възраст между 30 и 40 години търсят пространство са семейството си, независимост и комфорт. Именно за това те се насочват към селските къщи. Жилищата в големите градове не могат да им осигурят свободата и простора на едно село.

Но има и купувачи, които наближават възрастта за пенсиониране и искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години. Те имат намерение да заживеят на село за постоянно. Част от възрастните хора решават да напуснат жилището си в София и да го оставят на децата си или пък да го отдават под наем.

Купувачите, които могат да си позволят нова нова къща около София, са облагодетелствани с голям избор на квадратури, местоположение, вид отопление, а имат и достъп до кредити при добри условия.

Къщите в затворени комплекси имат и предимства, свързани с охраната, забавленията за децата, наличието на спортни съоръжения. Те са привлекателни и със средата, която предлагат на новите собственици. Най-често съседите им са млади, успешно развиващи се в кариерата хора, което им позволява да похарчат по-голяма сума за придобиването на имот с повече удобства.

Купувачите на стари къщи край София обикновено имат апартамент в столицата, повечето са с деца, а някои имат родители пенсионери и решават да си осигурят и втори имот.

Те предпочитат къщи с асфалтиран път до тях, водопровод, защото в някои райони копаят сонди, постоянно електрозахранване, т. е. токът да не спира с часове през зимата, добра интернет връзка, редовно снегопочистване и канализация, междуградски транспорт.

Купувачите търсят райони с ниска престъпност, а предимство са наличието на магазини на близо и хубавата природа. Рядко обаче имотите предлагат всички тези удобства и купувачите правят някои компромиси.

Продавачите на селски къщи са най-често наследници, които имат нужда от пари и не могат да се грижат за имота, или предприемачи, които са ремонтирали къщата с цел препродажба на по-висока цена. Имоти на село продават и българи, които са заминали да живеят за постоянно в чужбина, както и чужденци, които се оттеглят от инвестицията си и продават купените в страната ни имоти. На пазара има и къщи за гости, за които търсят нови собственици.

Част от продавачите са наследили, построили или купили къща за собствено ползване, но тя вече не им е нужна. Но има и предприемачи, които влагат труд и средства в реновиране на стари къщи, за да станат привлекателни според съвременните изисквания на купувачите. Този бизнес се развива добре благодарение на нарасналото търсене на селски къщи.

#селските райони #имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"