Пандемията в развитие: Промени в мерките в някои европейски държави (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Промени в мерките в някои европейски държави (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Пристигащите във Великобритания от огнища на зараза в чужбина от днес задължително подлежат на карантина в хотел за тяхна сметка. В "червения списък" попадат основно държави от Южна Америка и Африка, но също и Португалия.

10-дневната карантина струва 1750 паунда на човек, което включва разходите за хотел, транспорт и тестове. Стаите се резервират предварително през правителствен портал.

Предвидени са два теста за COVID-19 - на втория и на осмия ден от карантината. Карантинираните получават обаждания от управата на хотелите и от името на правителството. Глоби между 5000 и 10 000 хиляди паунда грозят нарушителите. А наказанието, ако някой скрие, че е бил в страна от "червения списък" е затвор до 10 години, предаде БНТ. 

Във връзка с предприетите от Германия на 14 февруари 2021 г. противоепидемични мерки, включително по отношение на преминаването на границата с Чехия, българското посолство в Прага предупреждава, че към момента само ограничени категории пътуващи имат достъп от Чехия до Германия. Такива са например служители на транспортни компании и погранични работници, но не и транзитно преминаващи към други държави. 

Гражданите, на които е позволен достъп до територията на Германия, трябва да представят негативен PCR/антигенен тест, направен в рамките на 48 ч. преди влизане в страната. Това важи и за служителите на транспортни компании.

Условията за влизане в Чешката република също са адаптирани според новите германски мерки, с цел избягване на задръствания на границите, като според изискванията служителите в сферата на транспорта, преминаващи транзитно през Чешката република към Германия, трябва да представят PCR/антигенен тест, направен в рамките на не повече от 36 ч. преди влизане на чешка територия. Контролът на границите ще бъде засилен, с оглед изпълняване на това изискване.

МВР на Чешката република призовава транспортните компании да организират преминаване през страната към Германия само при крайна необходимост. Възможни са задръствания от двете страни на границата.

Също така, всички чуждестранните граждани се призовават да не избират Чешката република за свое транзитно трасе към Германия, ако не са включени в предвидените изключения за влизане на германска територия.

Припомняме, че считано от 14 февруари 2021 г. на база обявената информация за наличие на два нови щама на коронавируса, разпространени в австрийската провинция Тирол и Чехия, Германия въведе временен граничен контрол по границите с Чехия и Австрия при засилен санитарен контрол.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg.

Промени в мерките и в някои европейски държави

В четири района на Италия, включително Тоскана, баровете и ресторантите са затворени, а хората нямат право да напускат района на местоживеене. В цялата страна продължава да е в сила вечерен час.

Германия затвори частично границите си с Чехия и австрийската област Тирол.

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска от парламента да продължи специалните правомощия на правителството за справяне с пандемията, съобщи Ройтерс. 

Орбан допълни, че само ваксинирането може да позволи облекчаване на ограничителните мерки, въведени миналата есен. 

"Искаме не само да обърнем знака "Затворено" на вратата си, искаме да отворим отново икономиката и целия обществен живот", каза той пред парламента и добави, че Унгария се нуждае от ваксини по-бързо, отколкото те се предлагат в Европейския съюз, което изисква и внос от Китай и Русия, паралелно с тези от Запада.

Миналата година парламентът в Будапеща одобри закон, с който даде на Орбан специални права за борба с кризата, възникнала от коронавируса. Новината беше посрещната от опонентите на Орбан с критики, че новите пълномощия имат за цел затягане на хватката над властта. 

Училищата в по-малките населени места в Турция отвориха врати от днес за присъствени занятия, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

 На 15 февруари приключи междусрочната ваканция за учениците, която започна на 22 януари. С това на училище се завърнаха учениците от селските райони, които първи влизат в клас за присъствено обучение. Това става в рамките на решение на министерството на образованието за поетапно преминаване към учебни занятия на учениците в страната.

Детските градини също отварят врати за децата от 3 до 6 години.

Училищата в по-големите градове обаче остават затворени, а децата продължават обучението си дистанционно най-малко до началото на следващия месец.

Министерството на външните работи на Турция ни уведоми с нота за допълнителни ограничителни мерки срещу разпространението на новия щам на вируса SARS-Cov-2, според които всички пътници, пребивавали през последните 10 дни преди влизането им в Турция във Великобритания или Дания, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи на България.
 
Новите мерки засягат и гражданите, пребивавали през последните 10 дни преди влизането им в Турция и в Република Южна Африка или Бразилия. Те ще бъдат настанявани в специализирани помещения, определени с решение на областните администрации, където ще прекарват задължителна 14-дневна карантина.
 

Пребивавалите през последните 10 дни във Великобритания, Дания, Република Южна Африка или Бразилия, допуснати в Турция и поставени на карантинен режим, могат да се подложат на PCR тест на 10-ия ден от карантината. В случай на отрицателен резултат, те ще бъдат освобождавани, а тези, при които бъде установен положителен резултат, ще бъдат лекувани съгласно предписанията на министерството на здравеопазването на Турция.
 
Припомняме, че от 29 декември 2020 г. всички пътници на възраст над 6 г. трябва да представят при пристигането си в Турция документ за негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Пристигащите, които не разполагат с такъв, подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест, като при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.
 
Изискването за представяне на негативен PСR тест за SARS-COV-2 като условие за качване в самолетите за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер.
 
При нужда от съдействие, българските граждани в Турция могат да се обръщат към следните задгранични представителства:

Посолство на България в Анкара на следните телефонни линии: +90 312 467 20 71; 427 51 42 и дежурен телефон в извънработно време +90 312 467 20 71; 427 51 42;

Генерално консулство на България в Истанбул на следните телефонни линии: +90 212 281 01 14 и +90 549 792 1529;

Генерално консулство на България в Одрин на следните телефонни линии: +90 284 214 06 17, дежурен телефон в извънработно време в работни дни +90 533 7396140 и на дежурен телефон в почивни и празнични дни +90 533 6298164.

Република Южна Африка отново отвори своите гранични пунктове със съседните страни, след като миналия месец ги затвори като мярка срещу разпространението на коронавирус. Това предаде Associated Press. 

Властите заявиха, че ще бъдат предприети стъпки да не се допускат големи струпвания на пътуващи при местата на граничните пунктове за имиграционен контрол, което биха могли да допринесат за разпространение на вируса.

Министърът на вътрешните работи на страната Аарон Мацоледи заяви, че Южна Африка си сътрудничи със съседните страни за облекчаване на движението на хора. Мацоледи присъства на отварянето на граничния пункт с Мозамбик.

Сред другите гранични пунктове, които се предвижда да бъдат отворени, са Бейтбридж със Зимбабве и такива по границите с Лесото, Ботсвана, Намибия и Есватини - бившата Свазиленд

#коронавирус #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"