6 деца загинаха преди началото на учебната година в Сирия

6 деца загинаха преди началото на учебната година в Сирия
От общо 22 000 училища в Сирия над 2000 са пострадали или разрушени, а над 800 се ползват като убежища за изселени семейства по данни на УНИЦЕФ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Шест деца бяха убити в навечерието на новата учебна година в Сирия, чието начало в редица градове е затруднено заради продължаващия вече 18 месеца въоръжен конфликт между правителствените войски и бунтовниците.

Пет деца и една жена загинаха при нападение с хеликоптер в град Кафр Авеид в северозападната сирийска провинция Идлиб, а още едно дете е било убито в Алепо, предадоха АФП и БТА.

Сирийската правителствена армия предприе нова офанзива против позициите на опозицията в градовете Дамаск и Алепо.

В Дамаск правителствените войски са превзели предградията Ал Хаджар и Ал Асуад, провежда се офанзива към предградието Хараста. Правителствената армия напредва към секторите Ханано, Шакур и Сукари.

„Кризата е сериозна и се влошава, а това е опасно не само за Сирия, но и за региона и целия свят“, заявява пълномощникът на ООН по въпросите за Сирия Лахдар Брахими.

Въпреки това сирийските официални медии обявиха началото на учебната година за над 5 млн. ученици и 385 000 учители и училищни служители.

От общо 22 000 училища в Сирия над 2000 са пострадали или разрушени, а над 800 се ползват като убежища за изселени семейства по данни на УНИЦЕФ.

Служител на болница в Дамаск заяви, че е завел двамата си сина в училището им в западно предградие на столицата.

„Имаше много хора, децата бяха въодушевени от мисълта да тръгнат пак на училище“, каза той.

В крайните квартали на Дамаск и в предградията обаче, където се водят бойни действия, децата останаха по домовете си. Местни жители разказаха, че няма как да пратят децата си на училище, защото училищата са затворени или разрушени при бомбардировки и артилерийски обстрел.

Някои столични училища са били отворени, но много родители не са пратили децата си от съображения за сигурност.

Според представител на областната управа на Дамаск 900 училища са отворили вратите си в столицата, а изселените семейства, които бягат от боевете в други квартали и градове са намерили убежище в 13 училища, всяко от които е приело между 300 и 500 души.

В централния град Кусаир, който от няколко месеца е обграден и обстрелван от армията, бунтовниците направиха всичко възможно да осигурят началото на учебната година.

Организирани са малки класове, за да не се налага децата за изминават твърде дълъг път. Целта е дори да има бомбардировки, децата да не пропускат учебните занятия, обясни местният активист Хусеин.

В Алепо, втори по големина град в Сирия, където от близо два месеца се водят ожесточени боеве, нито едно училище не отвори. Много хора смятат, че градът им ще бъде сполетян от съдбата на Хомс, където миналата година училищата не можаха да приемат ученици заради сраженията.

#Сирия #учебна година #първи учебен ден #училища #УНИЦЕФ #убежище #бунтовници #Алепо #Хомс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »