Променят закона, за да спрат проблема продадена кола да продължава да се води на стария собственик

Променят закона, за да спрат проблема продадена кола да продължава да се води на стария собственик
БГНЕС
A A+ A++ A

Старите продадени коли ще може да ги отписваме в КАТ до 2023 година. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ. Целта е да се  прекрати порочна практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобитото превозно средство и то продължава да е собственост на продавача, предаде БНР

Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017 година, но все още се води на името на продавача, вече ще може да бъде прехвърлена от него в КАТ само с договора за продажба. Това ще важи за случаите, в които купувачът не е прехвърлил собствеността на придобитото превозно средство в законоустановен срок.

В тези случаи продавачът на автомобила в  срок до 31 декември 2023 година ще може да предостави в „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на МВР копие на документ, който удостоверява извършената покупко-продажба. След предоставянето на документа, регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система в КАТ по места. В нея освен прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия собственик и датата на прехвърляне на собствеността. 

Внесените промените в закона за движение по пътищата предвиждат разпоредбите да се прилагат и когато собствеността на пътното превозно средство е прехвърлена на лице, което не е български гражданин или договорът е сключен извън територията на България.

Вносителите от ГЕРБ мотивират поправките с възможност продавачът да защити правата си, като се позовават и на случаи, в които българските граждани са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са извършили задължението да си сменят регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

 

#Закон за движение по пътищата #промяна #автомобили #продажба #отписване #КАТ #нов собственик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай