АПИ предупреди: Очакват се валежи от сняг, не пътувайте! (ОБНОВЕНА)

АПИ предупреди: Очакват се валежи от сняг, не пътувайте! (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Във връзка с ниските температури и очакваните снеговалежи над по-голямата част от страната, Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията.

Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изправервания.

Утре в 19 области в Западна, Централна и Южна България - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Перник, София-град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е определен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища.

По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

В София започна обработването със смеси срещу заледяване, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Над 100 снегопочистващи машини в момента обработват улици и булеварди, по които се движи общественият транспорт във всички райони на града, както и общинските пътища, мостове и Южната дъга на Околовръстния път.

Обработват се и основни улици в районите, стръмни участъци и частично - вътрешноквартални улици, в "Оборище", "Лозенец", "Витоша", "Връбница" и други.

Най-обилни са валежите от сняг в планинските части на града. В район "Витоша" се извършва и разчистване на снежна маса, допълват от общината.

В природния парк "Витоша" се опесъчават пътищата "Драгалевци" - "Алеко" и "Бояна" - "Златните мостове".

В момента градският транспорт се движи при зимни условия, навсякъде, по обичайните си маршрути.

Шофьорите трябва да карат с автомобили, оборудвани за движение през зимата, и да се движат със съобразена скорост.

В Кризисния център на общината са настанени 93-ма души, които са останали без дом. В него те получават храна и подслон. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 112, както и в контактния център на общината на тел. 0700 17 310, се посочва в съобщението.

#АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"