Пандемията в развитие: Ръст на смъртните случаи в Африка. Унгария планира въвеждането на ваксинационен паспорт

Пандемията в развитие: Ръст на смъртните случаи в Африка. Унгария планира въвеждането на ваксинационен паспорт
A A+ A++ A

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на ваксината срещу ковид на "КюрВак". Това е една от ваксините от европейската имунизационна стратегия.

Агенцията отбелязва, че все още не са приключили изпитанията на препарата върху хора. Проверката ще продължи до получаването на достатъчно данни за безопасност и ефективност, се посочва в съобщението.

През ноември миналата година Европейската комисия съобщи, че се е договорила за доставка на 225 милиона дози от тази ваксина, с възможност за осигуряване на до 180 милиона дози допълнително. "КюрВак" е германски производител, който наскоро обяви сътрудничество с "Байер". 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна оценка на ваксината срещу Covid-19 на компанията „КюърВак“ (CureVac), известна като CVnCoV.

Решението се базира на предварителните резултати от лабораторните изследвания и ранните клинични проучвания при възрастни хора. Те показват, че ваксината води до производство на антитела и имунни клетки, които са насочени срещу вируса причинител на Covid-19.

В момента компанията провежда изпитания върху хора, за да оцени безопасността на ваксината, отговора, който тя дава на вируса и нейната ефективност срещу него. Агенцията по лекарствата ще оцени данните от тези и други клинични изследвания, когато бъдат налични.

Оценяването ще продължи, докато бъдат събрани достатъчно доказателства, на чиято основа да се даде официално разрешение за достъп до пазара.

От своя страна компанията CureVac заяви, че е уверена, че РНК технологията (mRNA) може да помогне в борбата с коронавирусната пандемия.

"Работата съвместно с EMA за започване на непрекъснат регулаторен процес е ключова стъпка за осигуряване на потенциален достъп на нашата ваксина до много хора, които все още се нуждаят от защита от тази смъртоносна болест“, заяви вицепрезидентът и ръководител в областта на инфекциозните болести в CureVac - д-р Лидия Оствогелс.

Смъртните случаи на хора с Covid-19 в Африка са се увеличили с 40 процента за един месец, съобщи Световната здравна организация, цитирана от АФП.

„Над 22 300 смъртни случая са регистрирани в Африка за последните 28 дни, срещу близо 16 000 смъртни случая за предходните 28 дни“, съобщи местното бюро на СЗО, чиято централа е в Бразавил в Конго, уточнява БТА.

Тази ситуация се наблюдава в момент, когато континентът „се бори срещу нови по-заразни варианти на вируса и се готви за най-голямата ваксинационна кампания, организирана някога“, допълни СЗО.

Унгарското правителство планира да въведе специален паспорт за гражданите, които са се ваксинирали срещу Covid-19, или за онези, които могат да докажат, че са се възстановили от болестта, съобщи  началникът на канцеларията на Виктор Орбан. Според Гергей Гуяш,  предстои да бъдат определени предимствата, които подобен паспорт ще дава.

Досега близо 300 хиляди души в Унгария са получили първата доза от ваксините срещу коронавируса на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна", а 117 хиляди -  и втората.

Страната обаче планира да одобри за спешно използване и руския препарат "Спутник V" , както и този на китайската компания "Синофарм".  С това Унгария става първата държава членка в ЕС, предприела подобна стъпка. 

Полша разреши на хотели, кина, театри, спортни площадки и басейни да отворят отново врати за пробен период от две седмици, който започва днес, предаде ДПА.

Но за ентусиастите на зимните спортове най-очаквано беше отварянето на ски пистите и курортите. Тази седмица в популярния курорт Закопане в Татрите се очакват до 20 000 посетители, съобщи ръководителят на местната търговска камара.

Наложените от правителството коронавирусни ограничения изискват хотелите и къщите за гости да работят максимум на 50 на сто от капацитета си. Зимни курорти в цялата страна съобщиха, че са направени много резервации.

Броят на новозаразените в Полша се стабилизира и натискът над здравната система намаля, което накара правителството да облекчи временно някои ограничения. След края на пробния период ще бъде направена нова оценка на мерките.

Ресторантите и кръчмите обаче остават затворени.

Броят на новозаразените от един месец е под 7000 души дневно в страната с население над 38,185 млн. жители, показват данните на министерството на здравепазването. Общо от 4 март миналата година в Полша са се заразили 1 577 036 души.

Жертвите на пандемията са 40 424, оздравелите - 1 324 101. В момента в болниците се намират около 12 200 пациенти с коронавирус. 1277 от тях са на изкуствено дишане. Общо в страната има 27 000 легла за болни от коронавируса и 26000 апарата за изкуствено дишане. Над 149 000 души са под карантина. В страната е обявена епидемична обстановка.

Вчера Медицинският съвет на Полша е приел препоръки ваксината на Астра Зенека да се използва при лица от 18 до 65-годишна възраст, съобщи днес началникът на Канцеларията на Министерския съвет Михал Дворчик, цитиран от ТАСС. Досега властите препоръчваха ваксината да не се използва при лица на възраст над 60 години.

Ваксинацията в Полша започна на 27 декември миналата година. За месец и половина в страната бяха получени над 2,4 милиона дози ваксина. Използват се и ваксините, произведени от Пфайзер и Модерна. Над 1,3 милиона жители на страната вече са ваксинирани, 523 000 от тях са получили по две дози. Властите планират до края на първото тримесечие да ваксинират 3,1 милиона души.

Полша започна с ваксинация на медиците, сега е ред на лицата над 70-годишна възраст и учителите.

Общо страната е поръчала 85 милиона дози ваксини срещу коронавируса от различни производители, достатъчни за ваксинацията на 50 милиона души.

Френските здравни власти препоръчаха на хората, които вече са имали COVID-19, да се предлага да получат само една доза ваксина вместо редовните две дози. Според Франс прес Франция ще стане първата държава в света, която прави такава препоръка.

"На този етап от познанието, имунният отговор при ваксинацията на хора, които вече са били заразени, е анамнестичен вид, което води до предлагане само на една доза ваксина на имунокомпетентни хора, които са имали инфекция с SARS-CoV-2", се казва в доклад на Висшия здравен орган на Франция, оповестен в петък.

Официалното решение обаче предстои да бъде обявено от правителството.

От всички ваксини, които са разрешени за използване от националните здравни власти по света или са в последни етапи на разработка, само кандидат ваксината на компанията Johnson & Johnson се очаква да се използва като единична доза. Според последните проучвания тази ваксина се счита за 72% ефективна след еднократна доза.

Гръцката област Ахая в северозападната част на полуостров Пелопонес и остров Евия - втория по големина гръцки остров след Крит - ще бъдат поставени под строг локдаун от утре подобно на областта Атика, в която се намира столицата Атина, съобщи в."Катимерини".

Заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас заяви днес, че здравните власти са регистрирали 95 нови случая на коронавирусна инфекция в Ахая и 56 в Евия през последното денонощие. Активните случаи в двете области са съответно 732 и 501.

Това означава, че училищата и магазините, които не са за продукти от първа необходимост, ще бъдат затворени. Ограничителните мерки ще бъдат в сила поне до 22 февруари, отбелязва Ройтерс.

Националната служба за обществено здраве съобщи днес, че в Гърция са регистрирани 1410 новозаразени през последното денонощие, с което общият брой на потвърдените случаи достигна 170 244.

Нито един от новите случаи не е регистриран на граничните пунктове на страната.
Още 21 пациенти са починали от COVID-19, с което броят на жертвите достигна 6077 души

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »