230 протестиращи срещу антиислямския филм задържани в Белгия

230 протестиращи срещу антиислямския филм задържани в Белгия
Мюсюлмански демонстранти в редица държави протестираха срещу антиислямския филм "Невинните мюсюлмани", като на много места се стигна до сблъсъци с органите на реда. Снимка: AFP
A A+ A++ A

Белгийските полицейски власти са задържали 230 души в северния град Антверпен, след сблъсъци по време на демонстрация срещу антиислямския филм „Невинните мюсюлмани”, който предизвика вълна от протести.

Демонстрантите са издигали антиамерикански лозунги, като някои от тях са запалили американския флаг, предава АФП, цитирана от бТВ.

След протеста в неделя се разпространява призив за нова демонстрация пред консулството на САЩ в града. При намесата си полицаите са използвали палки и сълзотворен газ.

Призивът за участие в проявата се е разпространявал в интернет и чрез мобилните оператори, като според полицейски източници в случая отново е намесено радикалното екстремистко движение „Шериат за Белгия", чиято централа е в Антверпен.

Според полицията сред демонстрантите е имало салафисти, някои от които са носели хладно оръжие.

В петък посолството на САЩ в Брюксел бе евакуирано, а в района бяха разположени десетки полицейски автомобили и водни оръдия заради слух, че мисията ще бъде нападната от екстремисти.

Няколко часа по-късно тревогата бе вдигната, без на мястото да са забелязани протестиращи групи.

Антиислямският филм предизвика вълна от протести в мюсюлманските държави. В либийския град Бенгази бяха убити посланикът на САЩ Кристофър Стивънс и трима дипломатически служители на посолството.

Двама американски войници бяха убити при нападение срещу военна база в Афганистан.

Нападения имаше и срещу посолствата на САЩ в Египет, Йемен, Судан и Тунис.

#Антверпен #САЩ #Брюксел #Кристофър Стивънс #Бенгази #Афганистан #Египет #Йемен #Судан #Тунис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници