Германия ще удължава локдауна до 14 март?

Германия ще удължава локдауна до 14 март?
БГНЕС
A A+ A++ A

Германската фармацевтична компания „Байонтех“ започна производството на антиковид ваксината си в новия завод в Марбург. Първите дози ваксина от там ще бъдат доставени през април, съобщиха от компанията.

Съобщението идва по време на срещата на германския канцлер Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те провинции, на която по-късно тази вечер се очаква решение за удължаване на карантината до средата на март, предаде БНР.

Макар броят на заразените в Германия да намалява, карантината ще продължи до 14-ти март, става ясно от предварителен документ за срещата при канцлера. Предвижда се поетапното отваряне на училищата и детските градини и провеждането на чести антигенни тестове.

"Въпреки това призоваваме да продължи използването на дигиталното образование като възможност за разделяне на класовете на по-малки групи", се казва още в предварителния документ. Някои провинции вече обявиха, че ще отворят училищата още в понеделник.

В Германия расте недоволството от рестрикциите, които са в сила от началото на ноември. Спада и подкрепата на хората за правителствените решения. Затова граждани, бизнесът и политици настояват за общ график за отмяна на отделните ограничения в зависимост от броя заразени.

"Трябва ни общ план за цяла Германия. Вирусът не спира на границите на провинциите, събирахме цяла година опит, знаем какво следва, когато въведем или отменим дадена мярка. Но хората имат нужда от перспектива и имат нужда да знаят, че строгостта на ограниченията отговаря на разпространението на заразата", заяви министър-председателят на Тюрингия Бодо Рамело.

След като Южна Африка се отказа от ваксината на "АстраЗенека", правителството реши да ваксинира населението с все още неразрешения препарат на "Джонсън и Джонсън". Причината за отказа е, че ваксината на АстраЗенека не е достатъчно ефективна срещу южноафриканския щам на коронавируса.

#Германия #карантина #мерки #Ангела Меркел #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »