Гришо отвъртя Болт с 3:0, после написа с маркер Haskovo

Гришо отвъртя Болт с 3:0, после написа с маркер Haskovo
A A+ A++ A

Григор Димитров изигра втори силен мач на Australian Open и след нова трисетова победа вече е част от третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем. След успеха над Марин Чилич на старта, два дни по-късно в жертва на Димитров се превърна представителят на домакините Алекс Болт.

Преди година на този етап световният №166 бе спечелил два сета срещу Доминик Тийм, но на Margaret Court Arena в сряда вечер съпротивителните му сили бяха достатъчни само за един равностоен сет. В него се стигна до тайбрек, в който Димитров бе много по-прецизният от двамата и поведе след 7-1.


Оттам насетне Болт нямаше никакви аргументи да се противопостави на вдигналия значително нивото си българин. №21 в света играеше много уверено на сервис и с лекота надиграваше съперника си, който помагаше с огромен брой непредизвикани грешки. Болт се опитваше често да завършва на мрежата, но тези му действия имаха обратен ефект заради невъзможността му да намери пролуки в играта на Димитров.

Българинът игра много силно на начален удар, печелейки 81% от точките на първи сервис и 63% на втори като в същото време реализира 4 от 9-те си възможности за пробив и спаси общо четирите брейкбола на Болт.


Така след втората си победа и шест последователно спечелени сета Григор е в трети кръг, където го чака и първи мач срещу поставен съперник. Това е Пабло Кареньо Буста, който победи по-рано днес Иржи Весели след 6-3, 7-6(3), 2-6, 6-4. Мачът ще е в петък. До момента двамата имат 6 мача помежду си с по 3 победи. Димитров е спечелил и двата мача на хард.

С успеха над Болт световният №21 подобри и резултата си от 2020-а в Мелбърн, когато отпадна във втори кръг след пет сета срещу Томи Пол.

Началото на мача с Болт не предполагаше, че Григор ще стигне толкова лесно до победата. Двамата взимаха подаванията си на старта без проблеми преди в средата на сета да се стигне до серия от три поредни гейма с шансове за пробив – 3 за Димитров и 1 за съперника му. Все пак сервиращите продължиха да взимат своето и закономерно се стигна до тайбрек, в който бившият №3 в света заигра перфектен тенис и много бързо стигна до успеха след 7-1.

Това развитие като че ли пречупи Болт, защото той не успя да задържи нивото си в остатъка от мача. Участващият с уайлд кард започна да бърка прекалено често и да дава лесни точки на Григор. На свой ред българинът заигра изключително прецизно и до края на двубоя нямаше проблеми да печели огромна част от разиграванията с лекота.

Така втората част започна с пет последователни гейма в негова полза преди Болт да успее да се разпише. С гейм на 0 сетът приключи за едва 25 минути игра, в които Димитров загуби само 4 точки на сервис.

Ситуацията не се промени особено в третия сет, в който Григор проби на два пъти за 3-0, след което отрази три брейкбола, за да затвърди огромната си преднина. При този резултат Болт вече играеше освободено и това доведе до няколко хубави печеливши удара. Нищо обаче не бе в състояние да спре устрема на Димитров, който след още два спечелени гейма сложи край на мача след час и 50 минути игра и точно в полунощ местно време.

След двубоя българинът благодари за горещата подкрепа от около 100-ина българи и каза, че се е чувствал като у дома. После нашето момче грабна маркер и написа на една от камерите, която го снимаше Haskovo.

#Григор Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »