Covid-19 по света: Над 17 млн. ваксинирани в ЕС, откриха два нови щама в Англия

Covid-19 по света: Над 17 млн.  ваксинирани в ЕС, откриха два нови щама в Англия
A A+ A++ A

Един от експертите на СЗО, разследващи произхода на коронавируса в китайския град Ухан, след критики от Вашингтон постави днес под съмнение достоверността на американските данни за пандемията, предаде Франс прес.

"Не се доверявайте много на американските данни", които са "явно погрешни в много отношения", написа в Туитър Питър Дашак през последния ден от престоя си в азиатската страна.

Експертът реагира така след изявления на говорителя на Държавния департамент в САЩ, който изглежда се дистанцира вчера от първите изводи на експертите от СЗО.

След четириседмична мисия в Ухан - преди време център на епидемията, чуждестранните специалисти от тази делегация заявиха във вторник, че не са успели да установят произхода на КОВИД-19, който продължава да върлува по света.

Експертите от СЗО обаче прецениха като "твърде невероятна" хипотезата, че вирусът е изтекъл от лаборатория в града - предположение, подкрепяно известно време от САЩ.

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп обвини освен това Института по вирусология в Ухан, че е допуснал вирусът да излезе на свобода - умишлено или не.

Питър Дашак е президент на "ЕкоХелт алайънс" - сдружението, базирано в САЩ, се занимава с превенция на болести и е сътрудничело по някои проекти с този китайски вирусологичен институт.

Новата администрация в САЩ се разграничи вчера от версията за изтичане на вируса от лаборатория, защитавана по-специално от бившия държавен секретар Майк Помпейо. Обаче прие скептично и първите заключения на експертите от СЗО, като призова те да бъдат проверени от американските служби.

"Вместо да приемем тутакси заключения, които може да са мотивирани с всичко, но не и с наука, искаме да видим къде ни водят данните, къде ни води науката и това ще стане основа за нашите заключения", заяви говорителят на американската дипломация Нед Прайс. 

Над 17 млн. граждани на ЕС са ваксинирани до този момент, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Тя увери, че Комисията се старае да постигне целта си 70 на сто от хората да бъдат имунизирани до края на лятото.

Фон дер Лайен обаче призна, че има закъснение при издаването на разрешителните за ваксините, както и че е бил проявен прекален оптимизъм за поръчаните количества и възможностите за производство. Тя посочи, че за да бъде ускорен процесът, трябва да се подобри споделянето на данните от клиничните изследвания с Европейската агенция по лекарствата:

„Затова сега даваме старт на нова европейска мрежа за клинични изследвания. Паралелно с това еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду ще работи върху рамка, която ще позволи на агенцията по лекарствата да оценява ваксините възможно най-бързо“. 

Фон дер Лайен каза още, че при забраната на ваксини на ЕС за Северна Ирландия е допусната грешка и допълни, че съжалява за това. Тя съобщи, че ще бъде създадена контактна група между Европейския парламент и Европейската комисия, за да може парламентът внимателно да проучва всички сключени договори за ваксините.

Урсула фон дер Лайен говори в Европарламента преди началото на дебатите, посветени на стратегията за ваксиниране срещу Covid-19.

Част от евродепутатите вече критикуваха Комисията за силна зависимост от фармацевтичните дружества. Според депутатите тя не дава възможност да бъдат оповестени сключените договори за ваксините. Те виждат проблем и с прозрачността за доставките в страните членки, макар да са закупени достатъчно дози, с които хората в Общността да бъдат ваксинирани два пъти

Две нови разновидности на COVID-19 са открити в Англия. Те имат известни прилики с южноафриканския и с бразилския вариант, съобщи британската правителствена консултативна комисия. Досега са открити 76 случая на новите варианти на вируса, а здравните власти уверяват, че ваксините ще бъдат ефикасни и срещу тях.

От "Johnson & Johnson" смятат, че вариантите на COVID-19 ще изискват ежегодна ваксинация. Ръководителят на фирмата Алекс Горски заяви в ефира на CNBC, че вирусът се променя много бързо, което вероятно ще повлияе на ефективността на ваксините.

„Трябва да се подготвим за следващите няколко години“, добави той. „Мисля, че според мнозинството учени през следващите няколко години ще се ваксинираме срещу коронавируса по същия начин, както правим ваксина срещу грип”.

"Johnson & Johnson" публикуваха данни за третата фаза на изпитанията на своята ваксина в САЩ и извън нея в края на януари. Миналата седмица компанията изпрати искане до Американската администрация по храните и лекарствата за одобрение на лекарството при извънредни ситуации, предадоха от ТАСС, цитирани от БГНЕС.

Португалия вероятно ще остане под карантина до средата на март

Целта е да се намали броят на заразените с коронавирус и на пациентите в интензивно отделение до приемливо равнище. Според здравният министър на страната приетите мерки работят, но Португалия продължава да има изключително високо ниво на заболеваемост, въпреки тенденцията за намаляване на болните, предаде bTV.

Република Южна Африка ще започне следващата седмица да ваксинира здравните си работници на първа линия с ваксината срещу коронавирус на компанията "Джонсън и Джонсън", за да тества каква защита предоставя тя срещу КОВИД-19 и особено срещу южноафриканската вариация на коронавируса, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление от днес на южноафриканския здравен министър Звели Мкхизе.

Мкхизе заяви, че властите на Република Южна Африка планира да се откажат от ваксината на "Астра Зенека", тъй като тя не предоставя защита срещу леките и средни форми на заболяване от коронавирус, причинени от южноафриканската вариация на вируса.
 
Ваксината на "Джонсън и Джонсън" все още се тества в различни страни по света и не е одобрена от властите на нито една държава.

Здравният министър Мкхизе обаче заяви в обръщение към гражданите на Република Южна Африка, че ваксината е сигурна, предвид направените 44 хиляди теста с нея в Южна Африка, Съединените щати и Латинска Америка.

Ваксините на "Джонсън и Джонсън" ще бъдат използвани в първата фаза от ваксинационната кампания срещу коронавирус на Република Южна Африка, в рамките на която ще бъдат ваксинирани 1,25 милиона здравни работници, съобщи Мкхизе.

Ваксинационната кампания се очаква да продължи с ваксинирането на около 40 милиона души в Република Южна Африка до края на тази година, като ще бъдат използвани ваксини на "Пфайзер" и вероятно на други производители, като например руската ваксина "Спутник V" и ваксината на китайската компания "Синофарм", каза още Мкхизе.
 

#коронавирус #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"