ЦИК: ОИК е отговорна за депутатите от ГЕРБ

ЦИК: ОИК е отговорна за депутатите от ГЕРБ
Депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов в зала „Универсиада“ по време на броенето на гласовете, заснети от фоторепортер на БГНЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия поиска обяснение от председателя на ОИК в София за двамата депутати на ГЕРБ, които присъстваха неправомерно в зала „Универсиада“ по време на броенето на гласовете, заяви говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

В комисията не е постъпвала жалба по повод публикациите в медиите, че депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов са били забелязани в столичната общинска избирателна комисия, докато служителите са обработвали данните от вота. Това обаче е незаконен акт и ЦИК ще търси сметка на ОИК, уточни тя, цитирана от БНР.

„Каквито и пълномощия да има партиен представител, той няма място при броенето на гласовете, още по-малко депутати“, категорична е Негенцова.

На 24 октомври сутринта репортери от БГНЕС заснеха народните представители в зала „Универсиада“, където се помещава ОИК – София.

По-късно от ГЕРБ признаха в официално съобщение, че Иванов и Божилов наистина са присъствали на броенето на вота, „но не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на партията“.

„Иванов и Божилов са били упълномощени от политическата партия и са имали право да присъстват в избирателните секции“, заяви днес депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, предаде БГНЕС.

„В случая те са помагали на жена да пренесе чувалите с бюлетините пред очите на хиляди хора. Но отново някой иска да нагнетява напрежение и страх“, добави той.

Според Изборния кодекс присъствието на двамата е било неправомерно, тъй като достъп до избирателните комисии имат само застъпници и наблюдатели.

Според Лазаров обаче „той (кодексът) не е свещена крава“.

Централната избирателна комисия продължава да приема протоколите на Общинските избирателни комисии и данните за окончателните резултати все още не са налице.

#Централна избирателна комисия #ЦИК #Общинска избирателна комисия (ОИК) #ГЕРБ #Ралица Негенцова #Станислав Иванов #Иван Божилов #изборен ден #избори 2011 #местни избори #президентски избори #народни представители #депутати #зала Универсиада #София #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"