Международно журналистическо разследване: Синът на бившия омбудсман и настоящ съдия в КС Константин Пенчев има 1,2 милиона в Люксембург

Международно журналистическо разследване: Синът на бившия омбудсман и настоящ съдия в КС Константин Пенчев има 1,2 милиона в Люксембург
A A+ A++ A

Любомир Константинов Пенчев е собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв. 

Фирмата е акционерно дружество с име “Промобел” (Promobelle S.A.) и се занимава с недвижими имоти. Любомир Пенчев притежава 100% от акциите, сочат официалните данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE), разкри Биволь.

Той е син на бившия депутат, председател на ВАС, омбудсман и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев. 

Парите са се появили по сметките на фирмата през 2014 г. и източникът е заем от неизвестен субект. Същата тази година Пенчеви купуват два апартамент в София – на “Витошка” и “Раковска” за общо 600 000 лв. През това време Пенчев е 4-та година Национален Омбудсман на Република България, а синът му е едва първа година действащ адвокат в САК.

Разкритието е резултат от OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

Водещ партньор в OpenLux е Le Monde, който предостави база данни с 4 милиона документи и записи извлечени от онлайн платформата на Люксембургския бизнес регистър и споделени с екипа на OpenLux. Те включват корпоративни документи, финансови отчети и декларации за бенефициерни собствености от повече от 260 000 компании, обхващащи период от 1955 г. до декември 2020 г. Записите включват имената на 117 424 отделни бенефициери на люксембургски компании, сред които се откриват имената на 130 българи. Един от тях е Любомир Пенчев. Той е собственик на 100% от акциите на “Промобел”.

За да потвърди официално тази информация колегите от Биволъ са заплатили за справка от Регистъра на собствениците в Люксембург. Тя е подписана с електронен подпис на Регистъра и в нея са указани трите имена и датата на раждане на Любомир Константинов Пенчев, формата на собствеността – 100% от акциите на “Промобел” и датата, на която е декларирана собствеността: 25/11/2019 г.

През 2014 г. в България семейството на омбудсмана Константин Пенчев прави две имотни сделки. На 25 август 2008 Пенчев – син купува апартамент от 150 кв.м. на “Витошка” за 391 166 лв., а два дни по-късно Пенчев – баща също купува апартамент от 111 кв. на столичната улица “Раковска” за 217 097 лв.

#Константин Пенчев #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »