Кантарджиев: Ако кърмеща майка се ваксинира, то защитава и детето

Кантарджиев: Ако кърмеща майка се ваксинира, то защитава и детето
A A+ A++ A

Ако се ваксинира кърмеща майка, антителата ще попаднат в кърмата и така бебето също ще бъде защитено от инфекция, каза пред Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Млада и здрава жена, която е майка например, може да си сложи, от която от трите ваксини в момента има възможност. Трябва да спазва дозовия режим от две убождания през определения интервал от време за различните ваксини. Ако кърми, е най-добре, защото антителата, които се образуват в организма ѝ, ще попаднат в кърмата на бебето и то ще бъде защитено от инфекция“, обясни Кантарджиев.

По думите му, всяко бебе в България получава 10 убождания на година от 0 до 12 месеца. „Знае се, че ваксината, която се слага за дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич, хемофилус, инфлуенца и хепатит Б – 6-валентната ваксина, се слага няколко пъти, за да се получи адекватен имунен отговор. Това за хора, които от години се занимават с ваксини, е нещо нормално. Ваксината за детски паралич е една от най-успешните в света”, обясни още професор Кантарджиев.

Специалистът разкритикува и антиваксърите, които призовават да не се имунизират децата на редица болести, защото тях вече ги нямало.

“Няколко години няма да има коклюш, но след това децата ще започнат да боледуват, а новородените да се лишават и от живота си заради коклюш.”, обясни шефът на Националния център по заразни и паразитни болести

#Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"