Менда Стоянова: По-високи пенсии от април

Менда Стоянова: По-високи пенсии от април
Увеличението на пенсиите и заплатите ще дойде от увеличените приходи, посочи Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Управляващите от ГЕРБ залагат икономически растеж под 2% догодина и същия дефицит, колкото през тази – 1.3%, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Увеличението на пенсиите и заплатите ще дойде от увеличените приходи. Само за пенсии са необходими около 800 млн. лв., съобщи Стоянова пред БНР.

Тя отбеляза, че повишението на пенсиите най-вероятно ще е от 1 април, а не от началото на годината, както би било най-добре, защото „това е максималното, което може да се направи”.

Шефът на бюджетната комисия смята, че процентът на увеличението ще е малко под 10 на сто, като ще се покрие инфлацията от средата на 2009 г., следващите две и прогнозираната за 2012 г.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров обаче, повишението трябва да е с 11-12%, за да се компенсира инфлацията, която се ускори след вдигането на цените на енергоносителите през юли.

Затова синдикатите настояват в бюджета да се заложи по-висок дефицит – 2 или 3 на сто.

В бюджетната сфера източникът за по-високи доходи е само един – намаление на работещите, на административния персонал и по ефективна работа на тези, които остават, каза Стоянова.

До края на този месец Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди параметрите на проектобюджета за 2013 г., съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Като основна промяна той отбеляза повишаването на минималната заплата от 290 лв. на 310 лв.

„От 2005 г. до 2009 г. минималната заплата се е повишила с 80 лв., а по време на нашето управление и в условия на криза – със 70 лв., при три пъти по-ниска инфлация", коментира Младенов.

В събота и финансовият министър Симеон Дянков коментира от Никозия, че ще бъдат повишени пенсиите и минималната заплата.

#ГЕРБ #Менда Стоянова #дефицит #икономически ръст #пенсии #КНСБ #Пламен Димитров #бюджет #Националният съвет за тристранно сътрудничество #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #минимална работна заплата #Симеон Дянков #Министър на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"