Пандемията в развитие: Гръцките фермери на протест, искат ваксини

Пандемията в развитие: Гръцките фермери на протест, искат ваксини
A A+ A++ A

Американският конгресмен републиканец от щата Тексас Рон Райт почина от КОВИД-19, което е първият смъртен случай, причинен от новия коронавирус, в Конгреса на САЩ, предаде Франс прес.

Екипът на 67-годишния Райт съобщи, че той е починал в неделя, като през последните две седмици конгресменът и съпругата му Сюзан са били в болница в Далас след положителен тест за коронавируса. На 21 януари Рон Рай съобщи, че е дал положителна проба, след като предишната седмица бил в контакт със заразен човек.

Райт се е лекувал от рак през последните години.

Президентът Джо Байдън изрази съболезнования за кончината на конгресмена, като заяви, че Райт "храбро се е борил едновременно срещу рака и срещу КОВИД-19".

Световната здравна организация настоява да не се отрича ваксината на „AstraZeneca“ на фона на съобщения, че лекарството може да е по-малко ефективно срещу южноафриканския щам на коронавируса, заяви на брифинг главният изследовател на организацията Сумя Сваминатан.

Не бива да стигаме до извода, че ваксината изобщо не работи“, каза тя. „Има малко изследвания, показващи ниска ефикасност, и само уточняваме, че се нуждаем от повече данни“. Лекарството намалява нивото на тежките случаи и намалява броя на хоспитализациите. И основното ни предизвикателство в борбата срещу пандемията е да намалим смъртността и да намалим заболеваемостта, каза Сваминатан, цитирана от БГНЕС.

ЕС сключи договор за още 300 млн. дози ваксини

Европейският съюз сключи сделка с „Pfizer“ за доставка на още 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19. През ноември миналата година съюзът осигури 300 милиона дози от тази ваксина и обяви предварителната сделка за още 300 милиона дози.

Представител на Евросъюза, участващ в преговорите, заяви, че съгласно новата сделка страните-членки вече са поръчали 200 милиона дози за доставка тази година и преговарят за други 100 милиона дози. Говорител на „Pfizer“ потвърди информацията пред „Ройтерс“, пише bTV.

Обединеното кралство иска от пристигащите по 2 Covid теста за 10 дни

От всички пристигащи в Обединеното кралство ще се изисква да правят по два теста за коронавирус по време на задължителната им 10-дневна карантина в опит да се предотврати разпространяването на нови щамове на вируса от чужбина. 

Това е една от новите мерки, които официално ще бъдат обявени днес по-късно от британското правителство. 

От министерството на здравеопазването заявиха, че новите мерки ще осигурят допълнителна ниво на защита срещу новите щамове и ще направят по-ефективно проследяването на новите случаи на зараза. 

Мерките влизат в сила от 15 февруари. Тестове ще бъдат изисквани на втория и осмия ден от 10-дневната карантина. Те ще бъдат заплащани от пътниците. Само при отрицателни тестове след десетия ден хората ще могат да напускат местата си на самоизолация. 

Всичко това към вече оповестеното изискване пътниците да преставят отрицателен тест при влизане, направен не по-късно от 72 часа преди тръгване. Пристигналите без тест ще бъдат глобявани 500 паунда. 

Освен това от 15 февруари британски и ирландски  граждани, пристигащи от 33 държави от така наречения „червен списък“, предимно от Южна Америка и Африка, ще бъдат карантинирани за 10 дни по хотели пак срещу заплащане от тяхна страна и под охрана. 

Тази сутрин министърът на околната среда Джордж Юстъс заяви за Би Би Си, че министрите са обсъждали пълно затваряне на британските граници, но в крайна сметка са решили само да затегнат мерките.

Гръцките фермери протестират в условията на пандемия, искат ваксини

Гръцките фермери не се отказват от протести дори и при пандемия.

В Лариса извадиха тракторите, но без блокади на пътища.

Фермерите искат да ги поставят в приоритетна група за ваксиниране.

Както всяка година първи фермерите от Лариса припомниха проблемите в аграрния сектор.

Организираха шествие с трактори  в град Лариса и предадоха исканията си на областния управител, като настояват за спешни преговори с министъра на аграрното развитие.

"Принудени сме да продаваме стоката на цени, които не покриват дори разходите", заявиха пред медиите в Лариса.

Упрекват правителството за обещани и неизплатени помощи. Искат 100% обезщетение за щетите от пандемията, гориво на ниска цена без акциз и да се намали с 50% цената на електроенергията в аграрния сектор.

Фермерите от Лариса  не блокираха пътища, но обещават, че ще протестират до изпълнение на исканията им. За сега няма информация, че фермерите от Серес, които всяка година блокират граничния пункт при "Промахон", дщепротестират.

В извънредна ситуация на пандемия не се очаква полицията да позволи дори излизане на трактори от Серес, а "Промахон" е единственият открит граничен пункт с България.

Опозиционните партии призовават да започнат незабавно преговорите между правителството и гръцките фермери.

 

#коронавирус #ваксина #фермери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници