Свидетел на трагедията с Атанас Скатов: Видях как пада и прелита над главите ни, изкрещях от ужас

Свидетел на трагедията с Атанас Скатов: Видях как пада и прелита над главите ни, изкрещях от ужас
A A+ A++ A

Експедицията на Seven Summit Treks, от която бе част и трагично загиналият българин Атанас Скатов официално приключи вчера. Всички участници напускат Базовия лагер.

Там обаче остават представители на друга агенция - Jasmine Tours, организатор на експедицията, част от която бе исландецът Джон Снори - един от изчезналите под К2 трима алпинисти, заедно с пакистанеца Мухамад Али Садпара и чилиеца Хуан Пабло Мор.

В Базовия лагер са и двама роднини на пакистанеца - Имтиас и Акбар, негови братовчед и племенник, които по своя инициатива ще направят обход на планината, доколкото е възможно. Лошото време обаче не позволи това да се случи в неделя, когато акцията по издирването на тримата изчезнали алпинисти бе поновена. "Това е тъжна новина, но съм благодарен, че те са добре. Планината вече взе прекалено много животи", написа в социалните мрежи приключенецът и режисьор Илая Сайкали.

Той оказа се е сред свидетелите на трагичната гибел на Атанас Скатов. Сайкали също стига до Лагер 3 и решава да се върне. "Докато слизахме, българският алпинист Атанас Скатов, прелетя точно над главите ни със страшна скорост и падна фатално. След такъв летеж няма как да оцелееш".

Видях всичко и изкрещях от ужас", сподели Сайкали за ужасът да видиш трагедията от първия ред.

У нас в памет на Скатов негови приятели изкачиха връх Ботев в Стара планина. "Не случайно го избрахме – няма по-труден връх за нас при денивелация 1800 м", заяви Кольо Кавръков, който е бил със Скатов в хималайската му експедиция през 2018 г. Той отхвърля вероятността до трагедията да се е стигнало заради грешка на българина. "За мен е скъсано въже или стар парапет, който е паднал

"Трудно ще разберем истината, защото трябва разследване. Ако едно въже не се смени в разстояние на 100 м, то се амортизира, прегаря от слънцето, от зимните условия и става неустойчиво. Твърде вероятно е това да е причината за неговата гибел”, коментира Кавръков.

Кънчо Долапчиев - един от доайените на ски алпинизма у нас пък заяви: "Много трудно се работи с тези съоръжения. Последните участници в тези експедиции казват, че част от парапетите са били доста затрупани от сняг. Прочетох доста неща – те са били доста изтощени още в Базовия лагер. Над 7000 м недостигът на кислород те удря първо в мисленето, в преценката."

#Атанас Скатов #К2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"