Янев предлага нова комисия срещу корупцията по високите етажи

Янев предлага нова комисия срещу корупцията по високите етажи
Създаването на анкетна комисия за борба с корупцията във високите етажи на властта ще отговори и на очакванията, заложени в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, смятат от партията на Янев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на „Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев в понеделник ще предостави на парламентарните групи на ГЕРБ, Синята коалиция и независимите народни представители експертно подготвен проект за създаване на специализирана парламентарна анкетна комисия за борба с корупцията във високите етажи на властта, съобщиха от партията.

Според проекта комисията би следвало да обърне внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, добили гражданственост под названията „СПИН скандал", кръгът „Фронтиер", хидровъзел „Цанков камък", източването на БДЖ, АЕЦ „Белене", „Арсенал" Казанлък, „Сливен гейт" и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук.

„Практически всички значими корупционни афери рано или късно стават достояние на обществеността, но твърде малко от тях биват „разнищвани" докрай и участниците – съответно наказани", се посочва в съобщение, изпратено до медиите от РЗС.

Комисията ще има за предмет случаи, по които са образувани и прекратени преписки и производства. Тя няма да разглежда случаи, по които съдът вече се е произнесъл.

По редица от тези случаи има започнати прокурорски проверки и досъдебни производства, като действителните причини за прекратяването в повечето случаи са неясни и неубедителни, посочват от партията.

Според РЗС това предизвиква основателни съмнения в обществеността за неправомерни въздействия върху разследващите органи.

Комисията би следвало да се съсредоточи върху обстоятелствата, основанията и причините за прекратяването им, за да отговори на обществените очаквания, пише още в съобщението.

„Наличието на корупционни схеми във високите етажи на властта, които не са разследвани пълноценно, е ясен знак, че правоохранителните органи срещат определени затруднения в работата си върху тях – затруднения, които следват не от професионална некомпетентност, а от политически натиск, чийто източник е в същите тези високи етажи на държавната и политическата система", казват от партията на Яне Янев.

Според РЗС е крайно необходимо Народното събрание като орган, в който са представени опонентни политически сили, да даде гаранции за неутрализиране на такъв натиск.

Създаването на анкетна комисия за борба с корупцията във високите етажи на властта ще отговори и на очакванията, заложени в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, се уточнява в прессъобщението.

#Ред #законност и справедливост #РЗС #Яне Янев #корупция #ГЕРБ #Синята коалиция #СПИН #Цанков камък #БДЖ #АЕЦ „Белене" #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"