Евродепутати обвиниха ЕК в сериозна зависимост от фармацевтичните компании

Евродепутати обвиниха ЕК в сериозна зависимост от фармацевтичните компании
A A+ A++ A

Евродепутати от комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент обвиниха Европейската комисия в сериозна зависимост от фармацевтичните компании при сключването на договори за производството на ваксини срещу COVID-19.

Те заявиха, че липсва и прозрачност за доставките на ваксини в повечето страни-членки до юни, съобщава БНР.

Председателят на комисията Паскал Канфен заяви, че е постигнат частичен успех за прозрачността на сключените договори и мотивира искането това да продължи с две причини - създаване на доверие и избягване на фалшивите новини.

Евродепутатът Бас Ейкхаут бе още по-категоричен:

"За съжаление Европейската комисия се оказа много зависима от фармацевтичните компании, тъй като е подписала с тях договори, в които се казва, че те не трябва да стават публични. Сега тя иска от тях те да бъдат оповестени, което, според мен, показва зависимост, а това не е много умно. Има изключително висок обществен интерес към подробностите в договорите, така че ние ще продължим да оказваме натиск те да бъдат обявени".

Според Канфен за ЕС са осигурени 2,3 млрд. ваксини до този момент, което позволява да се ваксинира цялото население на Общността два пъти.

Той обаче добави, че няма прозрачност за доставката им по страните членки до юни, като се изключат само три държави - Дания, Франция и Швеция.

Евродепутатите смятат, че идва трета вълна от COVID-19, но тя може да бъде посрещната с по-целенасочени мерки, а не с пълна карантина.

#ЕК #Европа #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"