Covid-19 по света: Облекчения в някои европейски страни. Израел ваксинира повече от половината население

Covid-19 по света: Облекчения в някои европейски страни. Израел ваксинира повече от половината население
A A+ A++ A

Във връзка с ограничение на разпространението на нови щамове на коронавируса Австрия въведе най-висока степен на предупреждение за пътуване за и от Тирол към други части на страната, съобщиха за медиите от МВнР.
 
Австрийските власти апелираха към гражданите в страната да се въздържат от всички пътувания до провинцията. Пребивавалите през последните две седмици в провинцията са призовани да се тестват, а жителите на Тирол ще могат да напускат територията му само след тест.

В провинцията ще се прилага по-строг контрол, за да се гарантира спазването на мерките на COVID-19, като полицията ще следи за носенето на маска и правилата за осигуряване на разстояние. Влизането в кабинкови лифтове ще е възможно само с отрицателен антигенен тест.
 
Мерките за Тирол включват и по-строг контрол, като полицията ще следи за спазване на изискванията за носене на маска, правилата на осигуряване на разстояние и ограниченията за излизане. Затяга се контролът на адресната регистрация.
 
Нова наредба, свързана със специалните защитни мерки срещу разпространението на COVID-19, влезе в сила от днес и за останалата територия на Австрия. Засега тя ще е в сила до 17 февруари 2021 г.
 
Като по-съществени нововъведения са изведени следните мерки:

•          Забраната за излизане ще се прилага само между 20:00 ч. и 6:00 ч.;

•          Влизането и извършването на дейности в зони за клиенти в бизнес помещения може да се извършва с маската FFP2, при осигуряване на поне 20 квадратни метра на клиент в търговските обекти. Консумацията на храна и напитки е забранена;

•          Фризьорските и козметичните услуги отново са разрешават при определени условия. Клиентите трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест, при което пробите не трябва да са взети преди повече от 48 часа;

•          Места за отдих, сред които басейни, увеселителни паркове, танцови зали, казина, закрити детски площадки и остават затворени; Организираните събития са забранени;

•          Разрешава се среща на до четирима възрастни от максимум две домакинства заедно с шест непълнолетни деца. Срещите могат да се осъществяват и в домашни условия, но в личните жилища на семействата, при което трябва да се спазва дистанция от 2 метра и да се носи маска тип „FFP 2“;


Припомняме, че от 10 февруари 2021 г. българските граждани, както и всички други, които пристигат от страни, за които важи предупреждение за пътуване поради пандемията, следва да представят на границата при влизане в страната отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, не по-стар от 72 ч.
 
Ако такива тестове липсват, гражданите са задължени до 24 ч. да си направят в Австрия PCR или антигенен тест.
 
Срокът на карантината от 10 дни остава, но с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0“.
 
При нужда от допълнителна информация или съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13 и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на ел. адрес: amboffice@embassybulgaria.at, embassy.vienna@mfa.bg.

Европейската комисия съобщи, че проверява дали мерките, въведени от Белгия по границите заради пандемията, отговарят на европейското законодателство.

Ограниченията на свободата на движение заради общественото здраве трябва да бъдат съразмерни на заплахата, посочи говорител на комисията. Той добави, че еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс е разговарял с белгийския премиер Александер де Кро. От белгийската страна са били поискани обяснения и предстои комисията да направи изводи, поясни говорителят.

По-рано тази година в Белгия бе въведено ограничение на правото за преминаване на държавната граница, от което се предвиждат множество изключения, едно от които е за служители на фирми с белгийски собственик. Страната предвижда да запази тези ограничения до края на февруари като част от усилията да се пресече разпространението на заразата.

 

Държавата Израел стана първата държава в света, в която повече от половината от населението е ваксинирано срещу новия тип коронавирус. Според изчисления на ТАСС, базирани на официални данни и медийна информация, 5,54 милиона израелци, или 62,42% от населението, са получили ваксинации в държавата с население 8,9 милиона. По този начин Израел се превръща в световен лидер в дела на ваксинираните.

Второто място по този показател е заето от ОАЕ (44,79%), третото място е заето от Сейшелите (40,49%). Великобритания, заедно с отвъдморските територии (18,95%), САЩ (12,84%) и Бахрейн (11,63%), са ваксинирали над 10% от жителите си, предаде БГНЕС. 

По брой ваксинирани в света САЩ все още са начело с 42 милиона ваксинирани. На второ място е Китай (31,2 милиона ваксинирани). Великобритания затваря първите три (12,6 милиона). Общо, според ТАСС, около 131,9 милиона, или 1,7% от световното население са ваксинирани в света.

Швейцария изисква отрицателен PCR

Швейцария изисква от днес всички пристигащи със самолет да представят отрицателен резултат от PCR тест. За гражданите, които влизат на територията на конференцията от рискови страни и региони, тестът се изисква независимо от транспортното средство. Изследването трябва да е направено до 72 ч. преди пристигане. Децата до 12-годишна възраст са освободени от това изискване.

Облекчения в някои европейски страни

Словакия постепенно отваря училища и детски градини, въпреки че повечето ученици на възраст 10 и повече години ще продължат засега да се обучават вкъщи. Децата трябва да представят отрицателен тест за коронавирус на родителите си, който трябва да е направен в седмицата преди да влязат в училищата. По-големите трябва да се изследват лично. 

Детските градини и началните училища отварят от днес и в Нидерландия, Румъния и Дания.

Австрия се подготвя предпазливо да разхлаби някои ограничения, включително да се позволи на магазини, които не са от първостепенно значение, и на училищата, да отворят отново. Вчера обаче страната затегна контрола по границите с всички съседни страни. Австрийските власти препоръчват пътувания, които не са от съществена необходимост, да се избягват по време на пандемията, предаде БНР.

Днес е „голямото отваряне” след втория локдаун в Кипър. Страната навлиза във втория етап от облекчаване на коронавирусните мерки с възобновяване на занятията в част от училищата, както и работата на всички обекти за търговия на дребно. 

След 1 месец „под ключ” днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове
В класните стаи се връщат около 70 000 учители и ученици от държавните и частните начални училища, както и от завършващите класове. Отново отварят врати театри, кина, музеи, църкви, но с изисквания за брой посетители.

Южна Африка спира употребата на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 заради неефективност срещу новия вариант на вируса.

Учени твърдят, че 90% от случаите в страната са с новия щам. Проучване между 2 000 души обаче показва, че ваксината дава минимална защита срещу умерено-тежки случаи на заболяването. Употребата ѝ при тежки случаи не е проучена. ЮАР получи един милион дози от препарата на AstraZeneca и трябваше да започне ваксинация с него през тази седмица.

Решението да спрем употребата на ваксината на „AstraZeneca” е временно. То ще е в сила, докато не установим всички въпроси и каква ще бъде следващата ни стъпка. Когато установим това, ще подновим употребата”, заяви министърът на здравеопазването д-р Звели Мхизе, цитиран от Нова телевизия

Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче подписа днес договор за доставката на 200 хиляди ваксини срещу коронавирус от Китай, съобщи МИА.

Очаква се ваксините на китайската фармацевтична компания "Синофарм " да пристигнат този месец. Точната дата на доставката и свързаните с нея подробности трябва да бъдат уточнени в близките дни, съобщи министерството на здравеопазването в Скопие.

Според информацията, в съответствие със световната политика на всички компании-производителки, включително и "Синофарм", детайлите по сделката са конфиденциални. От министерството уточняват само, че ваксините от Китай трябва да пристигнат на летището в Скопие.

Изработен е подробен план за транспортирането на ваксините до складовите инсталации, операторите и разположения в Скопие здравен център, както и планове за дистрибуция на ваксините до имунизационните кабинети и за практическото извършване на ваксинациите.

Миналата седмица здравните власти в Република Северна Македония потвърдиха, че съществуват условия за съхранение на цялата пратка от "Синофарм". Ваксините на китайската компания трябва да се съхраняват при температура от 2 до 8 градуса по Целзий и се доставят в готови спринцовки, което улеснява поставянето им.

Ваксините на "Синофарм" ще бъдат достъпни за всички граждани, като приоритет ще имат рисковите групи. Службите по обществено здраве ще работят на две смени, за да осигурят максимален дневен темп на ваксинирането.

#коронавирус #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници