Кунчев: Третата вълна ще дойде от новия щам

Кунчев: Третата вълна ще дойде от новия щам
МС
A A+ A++ A

След като пристигнат ваксините и на Астра Зенека, у нас може да се ваксинират повече хора, без да се налага да се пази втората доза. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Според него третата вълна на коронавируса не се дължи на разхлабването на мерките. Причината е наличето на щам, който се предава по-лесно.

Процесът на ваксиниране може да бъде ускорен. Изследванията показват: най-добър ефект се получава, ако между първата и втората доза от ваксината на Астра Зенека, периодът е до два месеца и половина.

"Ако е така, според мен е оправдано и ако имаме гаранции за редовни доставки, ние да се откажем от този начин и да започнем да правим като първа ваксина всички получени с идеята, че ще имаме достатъчно количества след два месеца да ги довършим, което ще ускори значително процеса", каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Британският вариант на Сovid е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. А това го прави по-лесен за предаване.

"Ако досега е била дистанцията метър и половина, трябва да стане 2 и половина. Ако досега са носили обикновени маски, трябва да минем на FFP2 - маска - мерки, които няма сега как да се осъществят. Но хубавото е, че ваксините нa базата на кръстосания имунитет въпреки това пазят - дори и да не е 100 %", каза главният държавен здравен инмспектор.

#Ангел Кунчев #трета вълна #нов щам #мерки #маски #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »