Цветанов обнадеждил близките на задържаните моряци

Цветанов обнадеждил близките на задържаните моряци
Една от близките на задържаните моряци каза, че на срещата им с вътрешния министър е имало обнадеждаващи изказвания. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна във Варна с близките на задържаните в Испания български моряци.

Цветанов каза, че с близките на моряците са си говорили за това, което е най-важно за тях – как върви разследването и дали има някаква перспектива за освобождаването на част от задържаните, предаде БГНЕС.

„Запознах ги с моето посещение в Испания и разбира се, с това, което беше възможно да бъде споделено с тях за последващи действия, които сме предприели с нашите партньори”, посочи вицепремиерът.

„В момента това, което трябваше да знаят близките е, че правоохранителната система на България заедно с партньорите от Великобритания, Испания и САЩ полагаме максимални усилия, за да може действително да хванем по-високите нива, които са организирали този трафик на кокаин и тези, които са невинни от екипажа в последващ етап да бъдат освободени", добави Цветанов.

Вътрешният министър каза още, че в момента моряците имат служебни защитници, които са осигурени от испанската страна.

„Лично право е на всеки един от близките на задържаните как ще планира защитата на своите близки", посочи още Цветанов.

Една от близките на задържаните моряци каза, че на срещата им с вътрешния министър е имало обнадеждаващи изказвания.

„Задавахме въпроси, на които получихме отговор. Имаме обещаното съдействие за други лични неща, които се отнасят за самия екипаж. Като цяло ние всички сме доволни от тази среща. След като има развитие по случая, отново ще се срещнем, ако се налага това и ако има кой какво да каже”, обясни тя.

„Нещата не са толкова черни, колкото изглеждаха преди месец. Има някаква надежда, следствието работи. Българските власти сътрудничат на испанските власти. Всички знаете, че всичко е следствена тайна. Ние не можем да кажем, нито пък той ни е казал нещо, което да провокира самото следствие. Но има голяма надежда, че скоро, след около 2 месеца може би ще имаме едни добри новини от Испания за част от екипажа", заяви още близката на един от моряците.

„Ние няма да отидем в Испания, докато тече това следствие, такъв е испанският закон. Не може да има свиждане с близките на задържаните. Ще си търсим адвокат, тъй като смятаме, че трима служебни адвокати са малко, това си е наше решение, ние си поемаме и ангажимента", уточни още тя.

На 15 август 21 българи от екипажа на кораба „Свети Николай" бяха арестувани, след като на борда бяха открити близо 3 тона кокаин.

В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев. По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд.

Близки на задържаните моряци се срещнаха с премиера Бойко Борисов и заявиха, че афишираните твърдения, че корабът е бил наблюдаван от 8 месеца, са несъстоятелни.

В Испания вътрешният министър Цветан Цветанов изрази учудването си, че Дойчев и Колев са пуснати без мярка за неотклонение.

Главният прокурор Борис Велчев пък заяви, че онази част от дейността на евентуалната организирана престъпна група, която е свързана с този кокаин в България, ще бъде много внимателно разследвана.

Борис Велчев обясни и че задържаните в Испания 21 български моряци се съдят в Испания, а не в България, защото има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства.

#Цветан Цветанов #Варна #кокаин #кораб #Свети Николай #Испания #България #Бойко Борисов #премиер #Борис Велчев #главен прокурор #министър на вътрешните работи #вицепремиер #Великобритания #САЩ #Дойчин Дойчев #Руслан Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"