Оксфорд: Нашата ваксина действа и срещу британския щам

Оксфорд: Нашата ваксина действа и срещу британския щам
Pixabay
A A+ A++ A

Ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет има подобна ефикасност срещу варианта на британския коронавирус, както при предишните циркулиращи варианти, съобщиха в петък от университета, предаде Ройтерс.

Вариантът, идентифициран за първи път в Кент, Южна Англия, е по-лесно предаван, което накара много държави страни да ограничат пътуванията от и до Великобритания. Това също доведе до скок на броя на инфекциите, което наложи въвеждането на нови строги ограничителни мерки в Англия през миналия месец.

Този локдаун дойде в момент, когато във Великобритания започна имунизацията с ваксината на AstraZeneca. Над 10 милиона души вече са получили първата доза или от ваксината на AstraZeneca, или от тази на Pfizer/BioNTech.

Великобритания заяви, че вярва, че ваксините са ефективни срещу коронавирусните варианти, които се разпространяват в Обединеното кралство.

"Данните от нашите опити за ваксината ChAdOx1 на AstraZenca в Обединеното кралство показват, че ваксината не само предпазва от първоначалния пандемичен вирус, но също така предпазва и от новия вариант B.1.1.7, който причини нарастването на заразените от края на 2020 г. в Обединеното кралство", каза Андрю Полард, главен следовател по изпитването на ваксината в Оксфордския университет.

Сара Гилбърт, съразработчик на ваксината, посочи, че въпреки че ваксината има ефективност срещу британския вариант, може да се наложи да бъде адаптирана за бъдещ вариант на Covid-19.

"Работим с AstraZeneca, за да оптимизираме на ваксината, ако това стане необходимо", каза Гилбърт.

Предварителните констатациите и анализи също така показват, че ваксинацията води до намаляване на вирусоотделянето и на вирусното натоварване, което може да се превърне в намалено предаване на заразата, посочи Оксфордският университет.

Междувременно от AstraZeneca съобщиха, че очакват резултати от американското клинично изпитване на ваксината през следващите четири до шест седмици. Това заяви ръководителят на изследователската дейност на фармацевтичната компания Мене Пангалос.

Запитан кога резултатите от изпитването в САЩ ще бъдат готови, предвид високите нива на предаване на коронавирусната инфекция по време на изпитването, Пангалос каза, че те са били високи по време на "последния период от изпитанието“.

"Мисля, че се приближаваме много близо до получаването на данни. Бих казал, че през следващите четири до шест седмици трябва да прочетем резултатите от това проучване", каза той пред репортери.

Някои експерти очакваха данните да бъдат предоставени по-рано, като се има предвид високата степен на заразяване в Съединените щати по време на периода на тестване на коронавирусната ваксина на AstraZeneca.



#коронавирус #Оксфордски университет #ваксина #AstraZeneca #Британски щам #имунизирани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници